fbpx

Kitüntették Gheorghe Pop dandártábornokot a közösségért végzett munkájáért

Pro Civitate Díjat adományoztak Gheorghe Pop dandártábornoknak, illetve közérdekű kérdésekben döntöttek Hargita Megye Tanácsa júliusi soros ülésén. A kihelyezett tanácsülést Salamáson tartották csütörtökön, július 14-én. Az ünnepélyes alkalomra meghívást kaptak a helyi tanácsosok, vállalkozók, közintézmények vezetői, a térség polgármesterei és tűzoltó parancsnokai.

A jelenlevőket Mândru Valentin polgármester köszöntötte. Beszédében a megyei tanáccsal való jó együttműködés reményét hangsúlyozta, illetve üdvözölte Gheorghe Pop dandártábornokot.

A tanácsülés elején esküt tett Nagy Pál Erdélyi Magyar Néppárti tanácsos, így az ülésen ő is aktívan részt vehetett.

A biztonságos közlekedés megteremtése a célja Hargita Megye Tanácsa ez alkalommal elfogadott programjának, amelynek keretében járdát építnek a Hargita megyei településeken átvezető megyei utakon. A program meghirdetése után két település, Gyergyóalfalu és Zetelaka nyújtotta be a technikai dokumentációt, előbbinek 250 ezer lejt, utóbbinak 750 ezer lejt hagytak jóvá. – A járdaprogramot a helyi önkormányzatokkal közösen bonyolítjuk le. Arra biztatjuk a településeket, hogy éljenek a lehetőséggel. A megyei tanács költségvetés-módosítása révén más településeken is finanszírozzuk a járdaépítést – számolt be Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke.

Elkészült a célszerűségi tanulmány repülőtér megvalósítására Hargita megyében, erről is szavazott a döntéshozó testület. A tanulmány kiindulási pontként Csíkszeredát határozza meg, de Hargita megye egész területére vonatkozik.

A tanácsülés keretében, a tűzoltók kevésbé sem veszélytelen munkáját példázva rövid bemutatót tartottak a salamási önkéntes tűzoltók a művelődési otthon mellett, illetve egy kisfilmet is levetítettek, amely szintén elhivatottságukat példázta.

Borboly Csaba elnök Hargita Megye Tanácsának nevében Pro Civitate Díjjal tüntette ki a nyugdíjba vonuló, Salamásról származó Gheorghe Pop dandártábornokot, az Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének parancsnokát. A dandártábornokot június 30-i hatállyal tartalékállományba helyezte Klaus Johannis államfő.

Gheorghe Pop 1980-83 között tűzoltótiszt képesítést szerzett Bukarestben. 1988-1991 között a katonai akadémia növendéke volt, majd vezérkari tiszt volt az országos tűzoltó-parancsnokságon. 1995-ben hazatért Hargita megyébe, előbb az Olt tűzoltó-alakulat vezérkari főnöke, 2001-2004 között az alakulat parancsnoka, majd a katasztrófavédelmi rendszer átszervezése után, 2004-től nyugdíjazásáig az Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége parancsnoki tisztségét töltötte be, 2012-ben léptették elő dandártábornokká. Hargita Megye Tanácsa a Pro Civitate Díjat azoknak a személyeknek adományozza, akik a megye kulturális, művészeti, oktatási, sportéletében, vagy a közélet egyéb területein hosszú ideig, kimagasló tevékenységeket végeztek. Gheorghe Pop a közösségért végzett munkája révén mindannyiunk példaképe lehet – hangzott el a laudációban.

A dandártábornok megköszönte a kitüntetést, majd felelevenítette pályafutása legemlékezetesebb pillanatait. Megköszönte a megyei tanácsnak a jó együttműködést, illetve hangsúlyozta, hogy mindig támogatta a repülőtér ötletét, hiszen tapasztalat munkája során olyan eseteket, amikor több életet is meg lehetett volna menteni, ha lett volna a közelben repülőtér.

Albert Csaba, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesületének elnöke a tűzoltók kiváló munkáját méltatta. Mint elmondta, az önkéntes csapatok a támogatásoknak köszönhetően tudnak fejlődni.

Szentes Antal tanácsos beszámolt: javaslatára indított támogatási programot a megyei tanács az önkéntes tűzoltóegyesületek támogatására. A pályázaton évről évre egyre többen vesznek részt, így javasolja, hogy jövő évtől duplázzák meg a támogatásukra szánt összeget, illetve a megyei tanács kaláka programjába foglalják bele garázsok építését.

– A mai tanácsülés fő témája a polgárvédelem volt. Gheorghe Pop vezetése idején jelentősen javult a sürgősségi esetek felügyelősége és a megyei tanács közötti kapcsolat. Ennek köszönhetően a hivatásosok mellett az önkéntes tűzoltók munkája is előtérbe került, ami nagyon fontos, hiszen ők azok, akik a családjuk mellett bármikor készen állnak a nem veszélytelen feladat teljesítésére – összegezte Borboly Csaba.

A megyeelnök élőben összegezte a tanácsülést, és Gheorghe Poppal beszélgetett a Hargita megyei önkéntes tűzoltóságokról, amelyet visszanézhetnek közösségi oldalán.

Az önkéntes tűzoltókról készült, a tanácsülésen is levetített kisfilmet megtekinthetik a Hargita Stúdió közösségi oldalán: https://www.facebook.com/HargitaStudio/videos/1181866021857477/

Csíkszereda, 2016. július 14.

Fotó: Keresztes Zoltán

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.