fbpx

Klaus Johannis készül a plakátra

A legutóbbi önkormányzati választási kampány során sokan kérdezték a nagyobbik lányomat, hogy apád hol van. Elment dolgozni, ül a plakáton – érkezett a gyors válasz.
A PNL körüli mozgásokat elnézve azt látom, hogy valami készül, és az nem lehet más, mint egy helycsere Crin Antonescu és a szebeni polgármester között, Johannis készül őszire a plakátra. E helycserét alátámasztják a közvélemény-kutatási adatok, és számomra alátámasztja az a tény, hogy néhány napja Crin Antonescu bejelentette, hogy ha 20% alatt szerepel pártja az EP-választáson, ő lemond. Tette e bejelentést egy olyan párt elnöke, amely a régi szép időkben, még a gazdasági válság előtt, amikor az RMDSZ-szel együtt kormányozott, akkor is 20 százalék alatt tartózkodott. Világos, hogy a visszalépés a szándék, és ezt elegáns keretek között akarja meglépni Crin Antonescu, mondjuk úgy, ahogy a szenátusi elnökséggel is tette, gyorsan, váratlanul, meglepetést okozva. Kiváló alkalom erre mondjuk május 25-e este, amikor maximális a médiafigyelem, bejelentik az exit-pollokat 14–16 százalékos PNL-eredménnyel.
Természetesen addig még aludni kell egypárat ugyan, de az biztos, hogy a jelenleg 15 százalék körül mért PNL-nek nem lesz meg a 20% május 25-én, és ha visszalépik Antonescu, mi mást is tehetne a PNL, mint az egyedüli, igazán népszerű politikusát indítja az államfői választáson, Klaus Johannist. Ez logikus.
Klaus Johannis az egyedüli politikus a felmérések szerint, aki meg tudja szorongatni Victor Pontát a második fordulóban, és olyan politikus, aki könnyűszerrel be tudja gyűjteni a második fordulóban a PDL/PMP erdélyi románságra és a Kárpátokon túli nagyvárosok lakosságára alapozó szavazótáborának támogatását. E 20–30 százalékot kitevő szavazótábor, amely Traian Băsescu megmaradt szavazótáborának tekinthető, könnyen szavazhat Klaus Johannisra. A felfüggesztős referendumot vezénylő Crin Antonescuval ez már jóval nehezebben menne.
És természetesen ott van az a kérdés is, hogy ki az, akinek nagyobb lenne az esélye bejutni a második fordulóba. Crin Antonescunak, különösen a PMP és a PDL összefogása esetén, már itt is komoly problémái adódnának, szemben Johanisszal, aki minden bizonnyal novemberben megelőzi a PDL/PMP jelöltjét, jelöltjeit.
A legfontosabb azonban a jelenlegi jobboldali ellenzéknek, hogy megtalálja azt a személyt, aki a második fordulóban legyőzheti Victor Pontát, ugyanis nem a részvétel a fontos, hanem a győzelem, és számomra nem kétséges, hogy Klaus Johannisban találták meg ezt a személyt.
Crin Antonescunak az EP-választás után minden bizonnyal bekövetkező lemondása nem az első lesz, hiszen nemrég a szenátus éléről is lemondott. Igaz, ezzel nem tett mást, mint hogy megelőzte néhány nappal később így is, úgy is bekövetkező leváltását. Szerintem most is le fog mondani, mert egyfelől az elnökválasztás második fordulójába való bejutás is szinte lehetetlen vállalkozás lenne számára, tehát megelőz egy hatalmas zakót, másfelől e visszalépéssel elérheti azt, hogy a pártja nála lényegesen népszerűbb elnökhelyettese legyen az államfő.
A tétek hatalmasak, ilyenkor az ego nem számít, csak a végeredmény, és úgy látom, hogy ez a forgatókönyv a jelenlegi államfőnek és pártjának is megfelelő lenne, akár kormányfői pozícióba juttatva az elnökválasztás után Traian Băsescut. Szerintem jobboldalon ez az egyik lehetséges forgatókönyv, amely megvalósulásának, ahol csak tud, Victor Ponta miniszterelnök megpróbál keresztbe tenni azzal, hogy hatalmas energiákat fordít a PNL-s bázis (polgármesterek, helyi szervezetek) kiszervezésére Crin Antonescu alól.
Egy biztos, ez az év, ahogy a korábbiak is, a hatalmi iszapbirkózás jegyében fog eltelni, ami azt sejteti, hogy mind a kormányzás, mind az uniós pénzek lehívása tekintetében az idei esztendő is elvesztegetett év lesz, ahogy az előzőek is. A harc, a kicsinálás, a cselezés, a konspirálás, a csapdaállítás láthatóan nagyon megy a Dâmbovița partján. Az építkezésre, beruházásokra, munkahelyteremtésre, megélhetési költségek csökkentésére, uniós pénzek lehívására kevés energia jut, és ez nagyon nagy baj, mert minket nem az érdekel, hogy ki a kakas a szemétdombon, hanem az, hogy a dolgok elkezdjenek jobbra fordulni.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.