fbpx

Klíma Nagykövetes egyeztetés 2023-ban szervezett Éghajlati Séta rendezvény tapasztalatairól

Hargita Megye Tanácsa által 2023-ban szervezett Éghajlati Séta rendezvény tapasztalatai- rövid felszólalás a tegnapi Klíma Nagykövetes egyeztetésen:

            A helyszínen, a hegyekben tartott eseményen 21 résztvevőből álló, sokszínű csoport gyűlt össze, akiknek közös szenvedélyük a természet, a környezetvédelmi kérdések és a fenntarthatóság.

            Az esemény, amely hegyi túrát jelentett hegyimentő szakértők vezetésével, lehetőséget biztosított a különböző pihenőpontokon az előre meghatározott témákra összpontosító, magával ragadó beszélgetésekre.

            A résztvevők a túra során a Hargita Megyei Hegyimentő Szolgálattól kaptak útmutatást a biztonságos túrázási gyakorlatokról.

            Témák: az éghajlatváltozás, a környezetvédelem, az egészségügy, az erősebb gazdaság, a társadalmi igazságosság és a foglalkoztatás, valamint az oktatás, a kultúra, az ifjúság és a sport.

            A környezettudatosság, a fenntartható gyakorlatok és a helyi ökoszisztémában a biológiai sokféleség fontosságának előmozdítására összpontosítottunk.

            A résztvevők kifejezték, hogy szükség van egy közösségi irányítású hulladékgazdálkodási program elindítására, az újrahasznosítás, a komposztálás és a felelős hulladékkezelés előmozdítására.

            Határozottan kiálltak az újrahasznosító edények közterületeken való kihelyezése és a felelős hulladékelhelyezési gyakorlatok előmozdítása mellett.

            A résztvevők emellett hangsúlyozták a régió természeti szépségeit bemutató ökoturisztikai kezdeményezések megvalósításának fontosságát.

A fenntartható turisztikai élmények megteremtése érdekében együttműködésre szólítottak fel a helyi idegenvezetőkkel, kézművesekkel és vállalkozásokkal, és hangsúlyozták, hogy a környezet megóvása érdekében felelős turisztikai gyakorlatra van szükség.

Egyetértés alakult ki továbbá a fenntartható mezőgazdaság előmozdításában, a helyi gazdák támogatásával a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok átvételében.

Lelkesek vagyunk az ilyen kezdeményezések pozitív hatása miatt.

A résztvevők lelkesedése és nyitottsága a klímaséta során valóban inspiráló volt.

A beszélgetések értelmesebbé váltak, és olyan konstruktív ötleteket kaptunk, amelyek értékes vitákat váltottak ki.

Nyilvánvaló, hogy az ilyen kezdeményezések platformot teremtenek a párbeszéd és az elkötelezettség számára, és arra ösztönzik az egyéneket, hogy megosszák egymással a környezeti kérdésekkel kapcsolatos nézeteiket.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.