fbpx

Koncepciót dolgoznak ki egy felcsíki szakképzési központ kialakítására

Többször megfogalmazott igény alapján hívták össze október 6-án Csíkdánfalván azt a találkozót, amelyen terítékre került a helyi Petőfi Sándor Iskolaközpont szakképzési központtá, tangazdasággá való alakítása, az intézményben a térség és a megye kiváló szakembereit képeznék állattenyésztés, mezőgazdaság szakon és az ehhez kapcsolódó területeken. Az elképzelés egybevág Hargita Megye Tanácsának a szakképzés fellendítése érdekében tett többéves erőfeszítéseivel. Részt vettek a Felcsík Kistérségi Társulást alkotó önkormányzatok vezetői, köztük Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke, a térség közbirtokosságainak vezetői, Görbe Péter főtanfelügyelő, az iskolaközpont vezetősége, valamint Becze István és Szentes Antal megyei tanácsos.

Mint elhangzott, régi terv, hogy a Petőfi Sándor Iskolaközpontot fellendítsék, jobban kihasználják, hiszen kiváló lehetőség lenne ez a felcsíki diákok oktatására, a szülők válláról is sok terhet levenne, ha helyben járnának iskolába a gyerekek, jelenleg azonban a gyenge érettségi eredmények, illetve a szakiskolai osztályok iránti csekély érdeklődés miatt alacsony a diáklétszám. Ezt a helyzetet szeretnék megváltoztatni azzal, hogy Dánfalván alakítanák ki a felcsíki szakképzés központját, és minőségi gyakorlati képzési rendszert biztosítanának.

Borboly Csaba elmondta, évek óta dolgoznak a szakképzés fellendítésén Hargita megyében, és a Petőfi Sándor Iskolaközpont szakképzési központtá való fejlesztése kiváló lehetőség lenne erre, hiszen így nemcsak az iskolaközpont problémái oldódnának meg, de szakmát is biztosítanának a gyerekeknek, ami csökkenthetné a fiatalok elvándorlását, ugyanakkor a fellépő szakemberhiányt is orvosolni tudnák.

A tervek kivitelezésére az a megoldás született, hogy a Hargita Megye Tanácsa által a kistérségnek fizetett tagdíj egy részét a fentieket célzó koncepció kidolgozására fordítják, amely elkészítésénél felmérnék a lehetséges diáklétszámot és forrásokat, a szükséges fejlesztéseket annak érdekében, hogy jó szakképzési központot alakíthassanak ki Dánfalván. A koncepció nyomán már könnyebb lesz elérni a forrásokat, európai uniós, operatív, illetve vidékfejlesztési programoknál is lehet pályázni, ugyanakkor a közbirtokosságok és az önkormányzatok is lehetőségeikhez mérten vállalták az elképzelés támogatását.

Csíkszereda, 2015. október 7.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.