fbpx

Konkrét lépések a Hargita megyei szakképzés munkaerőpiachoz való igazításában

A szakképzés fellendítése érdekében harmadik éve végzett munkája részeként Hargita Megye Tanácsa az elmúlt időszakban felmérést készített a megye munkaadói körében arról, hogy milyen szakmájú munkaerőre van szükségük. A kutatás eredményeit tartalmazó dokumentumot Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke október 6-án, kedden adta át Andrei Jean-Adrian prefektusnak és Görbe Péter főtanfelügyelőnek. Barabás Csaba, a megyei tanács beruházásvonzási irodájának vezetője ismertette az eredményeket, melyek szerint a 310 megkérdezett vállalkozó kétharmada jelezte, hogy részt venne egy gyakorlati módszer kidolgozásában, a vállalkozások 80%-a tud biztosítani a diákoknak gyakorlati oktatást, 50%-uk ösztöndíjat adna azoknak a diákoknak, akik kiemelkedő teljesítménnyel végzik tanulmányaikat, és vállalják, hogy nekik fognak dolgozni az iskola elvégzése után, emellett több mint 70%-uk alkalmazná a diákokat tanulmányaik elvégzése után. A felmérésből az is kiderül, hogy a 310 megkérdezett személy több mint fele segítené az iskolát az újonnan létrehozott szakosztályok népszerűsítésében és a diákok toborozásában, egyharmaduk pedig már eddig is hozott létre olyan munkahelyeket, amelyek a fiatalok itthon maradását segítik elő. A megkérdezett vállalkozók a megyében több mint százezer alkalmazottat foglalkoztatnak, és mindegyikük személyesen, papíron töltötte ki a kérdőíveket, vállalva a nevét és a vállalkozása fő tevékenységi körének közlését.

– A megkérdezett vállalkozók nagy százalékban támogatják kezdeményezésünket, ezért mi mindent megteszünk a javasolt és szükséges szakmák beindítása érdekében, jogi lehetőségeink függvényében, hiszen ez jelenleg kormányzati hatáskör. A fiatalok itthon maradása és megélhetése prioritás számunkra – jelentette ki Borboly Csaba megyeelnök.

Görbe Péter főtanfelügyelő a megbeszélésen megerősítette, figyelembe fogják venni a felmérés eredményeit a 2016–2017-es tanév kezdetekor induló szakosztályok meghatározásakor.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a kutatásban a megyei tanács vezetőségén és testületi tagjain, illetve a tanfelügyelőségen kívül partner a Romániai Könyvszakértők és Mérlegképes Könyvelők Testülete (CECCAR), a Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM), az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET), a Csíki Vállalkozók Egyesülete (CSVE), a gyergyói ARBOR Vállalkozók Szövetsége, valamint az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (UKKSZ). A felmérés lebonyolításában ezek mellett sokat segített a Kis- és Középvállalkozások Minisztériuma Hargita megyei kirendeltségének a programfelelőse, valamint a megyei tanács területi irodái.

Csíkszereda, 2015. október 6.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.