fbpx

Kormányprogramot a megyéket összekötő utak építésére!

A kormány hozzon létre olyan támogatási programot, amely a megyék közötti megyei jelzésű utak felújítását támogatná kiemelten – indítványozta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a Hargita Megyei Prefektus Intézményén belül működő társadalmipárbeszéd-bizottság e havi ülésén, február 26-án a csíkszeredai megyeházán. Mint mondta, azon túlmenően, hogy az országutak forgalmát és terheltségét csökkentve ezzel jelentősen hozzájárulnának a megyék, térségek, települések összekötéséhez, az utazási távolság is csökkenne, valamint a térségek gazdasága is nagy arányban fejlődne.

Hargita Megye Tanácsa jelentős beruházásokat eszközöl több olyan megyeiút-szakaszon, amely a megyék közti kapcsolatot biztosítja. Idén átadták a Kőrispatak és Maros megye határa közötti 136A jelzésű utat, amelyet teljesen megyei költségvetésből finanszíroztak. A tervezés szakaszában tart az Etéd – Maros megye határa közötti szakasz a 135-ös úton. A Gagy keresztje felé vezető 136-os út esetében kiírják a közbeszerzést a megyehatárig tartó szakasz felújítására. Folyamatban van a megye északi határát átszelő 174A, illetve 174C jelzésű út Székelyföldet Bukovinával összekötő, Bélbor és Suceava megye határa közötti szakaszának felújítása. Ugyanilyen nagyszabású terv megyénk keleti szomszédaival való összekötése is. A Gyimesközéplokról Gyergyódamukra vezető út Neamț megye határáig tartó szakasza jelenleg tervezés alatt áll – a 127A jelzésű útvonalról van szó, az ezeréves határ irányában. Ez az út egy körforgást alakítana ki a Gyimesek felé, tovább Csík és Gyergyó térségébe, összekötve a Gyimeseket, a Gyilkos-tavat és a Békás-szorost. Nagyszabású terv a Bákó megyével történő összeköttetés megteremtése is az Úz völgyén keresztül, a 123-as úton, amely közelebb hozná a moldvai csángókat Székelyföldhöz. Mindezek mellett tavaly aláírták a finanszírozási szerződést a 131–133–137A jelzésű megyei út felújítására, amely Kovászna megye határától Oklánd, Homoródszentmárton, Kányád és Székelypetek irányába vezet, valamint a Kányád és Felsőboldogfalva közötti szakaszt érinti. Az út Hargita megye legnagyobb úthálózati beruházása, amely a Regionális Operatív Programból valósul meg.

– Dolgoznunk kell azon, hogy még nyitottabbá tegyük Hargita megye határait. Jelenleg nagyrészt az országutakon lehet ki- és bejutni a megyébe, ami sok esetben hatalmas kerülőt jelent azoknak, akik a megye egy adott térségébe szeretnének utazni. Néhány összekötő útvonalat sikerült megnyitnunk, de ezt folytatnunk kell, amihez a kormány támogatására is számítunk. Ahol sikerült térségeket összekötnünk, ott azonnal jelentkeztek ennek hatásai: megélénkült a gazdaság, élhetőbbé és átjárhatóbbá váltak a települések. A fiatalok itthon maradásához elengedhetetlenek az ilyen és ehhez hasonló infrastrukturális beruházások, támogatnunk kell a vidék újrabenépesítését – tette hozzá Borboly Csaba.

Csíkszereda, 2019. február 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.