fbpx

Kormánytámogatás Hargita megyei települések beruházásaira

Újabb összegeket utalt ki a kormány  az Országos Helyi Fejlesztési Programból (PNDL) Hargita megyei települések számára új, illetve már elkezdett munkálatok folytatására.

A falvak modernizálását célzó alprogram keretében Csík térségében Csíkszentgyörgy további 800 000 lejt kapott szennyvízcsatorna-hálózat és derítőállomás építésére, Balánbánya 80 000 lejt az ivóvíz- és szennyvícsatorna-hálózata bővítésére. Hasonló célra Tusnádfürdő 500 000 lejt, Csíkszentlélek az úthálózata korszerűsítésére 400 000 lejt, Kászonaltíz a kászonfeltízi elemi iskola építésére 245 000 lejt, Madéfalva napközi otthon felújítására 400 000 lejt, Csíkszentdomokos a községi utak felújítására 300 000 lejt, Csíkszentkirály a szennyvízcsatorna-hálózat bővítésére pedig szintén 300 000 lejt fordíthat.

A falvak modernizálását célzó alprogram keretében Udvarhelyszéken 80 ezer lejt kapott Etéd község az etédi és a küsmödi vízhálózat fejlesztésére, Szentábrahám község 300 ezer lejt a gagyi és a kismedeséri vízhálózat munkálataira. Székelykeresztúron a Bem József, a Búza és az Ady Endre utcák javítására 400 ezer lejt kapott, ugyanennyit Oroszhegy a csatornázás bővítésére, és ugyancsak 400 ezer lejt a székelyszentkirályi napközi otthon javításaira. Farkaslaka útjavításra 400 ezer lejt, a vízhálózat bővítésére 600 ezer lejt kapott. Nagygalambfalván a csatornahálózatot bővítik 150 ezer lejből, illetve  300 ezer lej kiegészítést kaptak három palló újraépítésére a Nagy patakon. Románandrásfalva, Nagysolymos, Kissolymos és Hidegkút vízhálózatának munkálataira 200 ezer lejt kapott a község. Újszékelyen, Székelyszenterzsébeten és Alsóboldogfalván is 200 ezer lejt fordítanak a vízhálózatra, a község falvainak csatornázására szintén 200 ezer lejt. Siménfalván és Rugonfalván is a vízhálózatot korszerűsítik, erre ezúttal 50 ezer lejt kapott a község. Zetelaka további összeget, 400 ezer lejt fordíthat útjavításra, Székelyudvarhely pedig a Kipi Kopi Napközi Otthon építkezési munkálataira ezúttal 500 ezer lejt kapott. Parajdnak a csatornahálózat bővítésére 400 ezer lejt irányoztak elő. Máréfalvának az országút menti járdák kialakítására, illetve kijárataik elkészítésére 320 ezer lejt utaltak ki. Szentegyházának a járda megerősítésére a Múzeum és a Fennsík utcában 320 ezer lejt irányoztak elő.

A falvak modernizálását célzó alprogram keretében Gyergyó térségében Ditró ivóvíz-és szennyvíz csatornahálózatának bővítésére 840 000 lejt, a napközi otthon elkészítésére pedig még 250 ezer lejt költhet. Galócáson a DC 72 számú községi út helyreállítására 400 ezer lejt, a Dumitru Gafton  Általános Iskola szigetelésére 37 ezer lejt  utalnak. Napközi otthon  és közösségi ház építésére Gyergyóremete összesen 1 900 000 lejt kapott. A borszéki művelődési otthon felújítására és bővítésére 272 350 lejt utalnak ki.

Szerzodesalairas3

A támogatásokra a szerződéseket néhány önkormányzattal október 27-én, hétfőn írták alá a csíkszeredai megyeházán.

– Ezeket az összegeket olyan munkálatokra fordítják, amelyek az életminőség normalizálását szolgálják az egyes településeken, hisz utakat javítanak, víz- és csatornahálózatot alakítanak ki – mondta az eseményen Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. – Az életminőség javulása pedig a fiatalok itthon maradását is elősegíti – tette hozzá az elöljáró, majd reményét fejezte ki, hogy az év végéig újabb megállapodásokat sikerül aláírni.

A mostani szerződések összértéke közel hárommillió euró, és továbbiak elindítása van folyamatban kétmillió euró értékben. A dokumentumok néhány új beruházáson kívül már megkezdett munkálatok befejezésére irányulnak.

A kormány képviseletében jelen volt Korodi Attila környezetvédelmi miniszter, aki elmondta, rengeteg munka van ezeknek a szerződéseknek az aláírása mögött, de az eredmény a helyi önkormányzatok és Hargita Megye Tanácsa munkáját dicséri, valamint a szakértői csoportok és a döntéshozók együttműködését. A projekteknek életképeseknek kell maradniuk, ebben fog megmutatkozni az eredményesség, fűzte hozzá a miniszter.

– Csapatmunkának köszönhetően sikerült pénzeket lehívni, ezt a csapatmunkát folytatni kell – összegezte Borboly Csaba. Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke kifejtette, habár az év utolsó hónapjaiban vagyunk, reméli, hogy a polgármesterek el tudják költeni a rendelkezésükre álló összeget. A kormánypénzek sikeres lehívása annak köszönhető, hogy rengeteg elindított projekt van Hargita megyében, mondta az alelnök, és reményét fejezte ki, hogy a modernizálási munkálatok a jövőben is folytatódnak.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.