fbpx

Koronavírusteszteket végeznek Csíkszeredában

Elvégezték az első koronavírusteszteket Csíkszeredában, miután a Hargita Megye Tanácsa által működtetett megyei sürgősségi kórházban március 26-án elkezdődött a munka a molekuláris biológiai laboratóriumban. A vizsgálathoz szükséges gépet bérli a kórház, a vizsgálatokat végzők pedig a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem munkatársai. A teszteket a kórház vásárolta meg.

Kezdetben napi negyven tesztet lehet ebben a laborban elvégezni, és az első vizsgálatokat azok számára készítették, akiket koronavírus-fertőzés gyanújával utaltak be a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház fertőző betegségeket kezelő osztályára. Az eredményeket a kórház ellenőriztetni fogja más laborban is.

– Ahogy sok minden más a kórházban, úgy ez a labor is összefogás eredménye, a kórház, a megyei tanács, a Sapientia és dr. Lányi Szabolcs professzor közös munkájának gyümölcse. A tesztek elvégzésének lehetősége segít a koronavírus-járvánnyal való megküzdésben – mutatott rá dr. Konrád Judit, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere.

– A kitartó, kemény munka meghozta az eredményét. Gratulálok a kórház munkaközösségének, hatalmas eredmény! Így nem kell 7-10 napot várni az eredményekre. Azért dolgozunk, hogy minél könnyebben átvészelhessük a járványt megyénkben – nyilatkozta a tesztek kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A tesztelési procedúra érvényesítése folyamatban van, és ha ez megfelelőképpen zárul, akkor elkezdődhet a tesztelés azok számára, akiknél felmerül a koronavírus-fertőzés gyanúja, és akiket ezért utalnak be a csíkszeredai kórházba.

Az erről szóló videót itt tekinthetik meg.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.