fbpx

Korszerű próbateremben gyakorolhatnak a csíkszentsimoni kis fúvósok

Egyedülálló próbateremben gyakorolhat ezután a csíkszentsimoni fúvószenekar – derült ki január 13-án a korszerűen kialakított és hangszigetelt helyiség avatóján. A helyi, megyei és kormányzati összefogásból létrejött próbaterem átadási ünnepségén az összegyűlt helyieket Fábián László polgármester, Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba tanácselnök, az RMDSZ parlamenti képviselete részéről pedig Korodi Attila képviselő köszöntötte, aki Gyerkó László volt szenátorral gondoskodott a próbaterem kialakításáról.

A polgármester köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy bár történtek nagyobb megvalósítások is a községben, mint ennek a próbateremnek a létrehozása, ám egyediségének köszönhetően mégis kimagasló eredmény, hiszen sem Alcsíkon, sem Felcsíkon nincs hozzá mérhető. A polgármester reményének adott hangot, hogy a megfelelő körülmények ösztönzőleg hatnak majd a jelenleg zenélő fiatalokra, illetve a jövőben lendületet adnak a csíkszentsimoni zenetanításnak.

– A jó munkához jó csapat, jó helyiség kell, így fedezhetők fel a tehetségek is – hangsúlyozta a polgármester, aki utoljára tartogatta a meglepetést, annak bejelentését, hogy a zenekar tagjai idén lengyelországi tanulmányúton vehetnek részt a helyi tanács jóvoltából.

Hargita Megye Tanácsa 2500 lejjel járult hozzá a próbaterem létrehozásához, mindez azonban eltörpül a mellett a támogatás és elismerés mellett, amivel a közösség körülveszi a kis csapatot.

– A nyáron láttam azt a gondoskodást és tiszteletet, amivel a szülők és a lakosok elismerik a kis zenészek munkáját. A település körbejárása alkalmával meglepetten tapasztaltam, mennyire magáénak érzi a közösség a fúvószenekart, minden lépésnél felnyújtottak valamit az utánfutóra, amelyen a zenekar foglalt helyet – mondta Borboly Csaba. – Ezek az élmények feledtetik a kevésbé kellemes pillanatokat – tette hozzá gyerekkori emlékeiből idézve, amikor a fúvószenekar tagjaként esőben, hóban is mentek próbálni.

Hasonló emlékeket osztott meg a jelenlevőkkel Korodi Attila képviselő is. Mint elmesélte, ő is heti két alkalommal tanult harmonikázni, és csak később érezte át a zenetanulás értékét, amely csak a gyakorlóteremben kín, a színpadon már élmény. A képviselő szerint a kis muzsikusok a zenetanulás révén az életre is felkészülnek, hiszen a zenekarban rendet és kölcsönös tiszteletet tanulnak, mert úgy kell játszani, hogy ne bomoljon meg az összhang.

A szalagvágás után a csíkszentsimoni gyerek-fúvószenekar rögtönzött előadással örvendeztette meg az egybegyűlteket.

Csíkszereda, 2012. január 13.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.