fbpx

Kötelező az oxigénmaszk használata a földalatti munkálatoknál

Csak oxigénnel ellátva szabad a vízhálózat aknáiba leereszkedni, hiszen azok nem szellőznek, így életveszélyesek az oxigénhiány miatt. Hargita megyében az önkéntes tűzoltók alakulatainak felszerelésében vannak oxigénmaszkok, ezeket lehet használni szükség esetén, hívja fel a figyelmet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A megyeelnök Petres Sándor Hargita megyei alprefektussal és Male Dorinnal, a Hargita Megyei Területi Munkafelügyelőség igazgatójával beszélt szeptember 14-én a munkavégzés feltételeiről az újszékelyi sajnálatos eset kapcsán, amikor két személy életét vesztette.

A feljavított tartályokat akarták kipróbálni, amikor a szerencsétlenség történt, és azóta, július 31-től állnak a munkálatok. Male Dorin elmondta, a munkálatokat nem a munkafelügyelőség, hanem a vízhálózatot adminisztráló cég állította le, még folyamatban van az eset kivizsgálása.

Borboly Csaba azért kérte a találkozót az érintett felektől, illetve az alprefektus közbenjárását, mert Balló Zoltán, Újszékely polgármestere jelezte, hogy a július 31-i tragikus eset után leálltak a munkálatok, és a község nagyrésze víz nélkül maradt. A megbeszélésen elhangzott, ha meghozzák a megfelelő biztonsági intézkedéseket, már a mai naptól folytathatják a munkát.

A megyeelnök értesíti a polgármestert a találkozón elhangzottakról, és közbenjárását kéri a figyelemfelhívásban, hogy a szellőzetlen, zárt aknákba mindenki csak oxigénmaszkkal ereszkedjen le. Ha nincsenek ezzel felszerelve, kérjék az önkéntes tűzoltóalakulatok segítségét, akiknek a felszerelésükben van oxigénmaszk. Ezeket az alakulatokat azért is támogatja pályázati programján keresztül Hargita Megye Tanácsa a felszerelésük bővítésében, korszerűsítésében, hogy megelőzhetők legyenek a hasonló esetek (Hargita Megye Tanácsa pályázati kiírásairól itt tájékozódhatnak).

A figyelemfelkeltés azért is fontos, mert a vízhálózatok felépítése a községben mindenhol azonos, tehát nem szellőznek a járatok, így oxigén használata nélkül mindenhol fennáll az életveszély, hangsúlyozta Male Dorin.

Csíkszereda, 2017. szeptember 14.

 401 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...