fbpx

Követendő példa a Hargita megyei együttélés

Borboly Csaba levelet írt Victor Pontának

Hargita Megye Tanácsa 2001-től kiemelt figyelmet fordít a különböző egyházakra a megyében, és támogatja azokat. Az ortodox egyház – amelyhez a térség kisebbségben élő románságának nagy része tartozik – is ugyanolyan elbánásban részesül, mint azok a történelmi egyházak, amelyek híve a többséget alkotó magyarság.

Hargita Megye Tanácsa és az ortodox egyház együttműködése révén a jó együttélés alapjait sikerült lefektetni, amely követendő példa lehet más erdélyi megyékben is, ahol a magyarság jelenti a kisebbséget. Ezt fogalmazza meg és szorgalmazásáért kér segítséget Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke abban a levelében, melyet Victor Ponta miniszterelnöknek címzett, március 19-i keltezéssel. A megyeelnök levelét továbbá megkapták Nicolae Păun, az emberjogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke, Victor Opaschi vallásügyi államtitkár, Ioan Selejan, Hargita és Kovászna megye ortodox püspöke, az ortodox egyház Hargita megyei képviselői, Mircea Dușă nemzetvédelmi miniszter, valamint az erdélyi megyék elnökei.

– Az egészséges társadalomnak egészséges erkölcsre van szüksége, ami az egyház segítségével valósítható meg – írja üzenetében Borboly Csaba.

Az elmúlt években Hargita Megye Tanácsa támogatta templomok, egyházi épületek felújítását, javítását, illetve programok megszervezését, amelyek révén az egyház még inkább érvényesíteni tudja szerepét a társadalomban. A finanszírozás értéke pedig évről évre jelentősebb. 2008-tól kezdődően több helységben folytak építkezések, valamint javítási munkálatok ortodox templomokban, az egyház épületeiben, ravatalozók épültek a megyei tanács finanszírozásával. 2009-től az intézmény belefoglalta a költségvetésébe az egyházak együttműködésével megvalósított rendezvények támogatását.

Míg 2008-ban 50 ezer lejjel finanszírozta Hargita Megye Tanácsa az ortodox egyházat, 2012-ben ez az összeg már közel 300 ezer lej volt. Támogatásban 12 település részesült. A finanszírozás legnagyobb részét – 49%-át – templomok felújítására, kápolnák építésére fordították. A következő jelentős tétel a ravatalozók építésére elköltött érték, az említett periódusban összesen 5 épült, több mint 280 ezer lejes támogatással. Ezután sorban következnek a parókiák felújítására, tábor építésére, gyermekprogramok szervezésére fordított összegek.

Levele befejezéseként reményét fejezi ki Borboly Csaba, hogy erőfeszítésük segíteni fogja a romániai interetnikus párbeszédet.

Csíkszereda, 2013. március 21.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.