fbpx

A szabad sajtó napja Székelyföldön – harmadszorra

Az idei, március 21-i, Hargita Megye Tanácsa által harmadszorra megszervezett sajtógálára még több újságíró jött el, mint tavaly. Petres Sándor, a megyei tanács alelnöke üdvözlőbeszédében megköszönte a sajtó jelen lévő képviselőinek, hogy jó partnerei az intézménynek, nélkülük nem értesülne a közösség az érdekében kifejtett tevékenységekről.

Sarány István újságíró a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) részéről köszöntötte A szabad sajtó napja Székelyföldön című rendezvényen megjelenteket. „Hargita Megye Tanácsa hagyományteremtő szándékkal indította útjára a lassan-lassan székelyföldivé terebélyesedő sajtógálát a magyar szabadság napja környékén. A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete szakmai partnerként társult a rendezvényhez, jómagam a szervezet képviseletében az előzsűrizést végeztem dr. Papp Kincses Emese tanárnővel, a gála egyik kezdeményezőjével együtt – mondta. – Örömmel nyugtáztuk, hogy idén a szervezők felhívására kétszer annyi pályamunka érkezett, mint tavaly, azaz mintegy negyven írott dokumentumot, rádiós hangfelvételt és tévés képsort olvastunk, hallgattunk, néztünk végig. Véleményünk szerint ez a sajtógála létjogosultságát igazolja, ugyanakkor nehéz feladat elé állította az előzsűrizőket.”

A lejátszott, illetve Márton Noémi Eszter és Keresztes Szabolcs színművészek által felolvasott alkotásokat a hallgatóság szavazata alapján három kategóriában – televízió, rádió és próza – díjazták. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az elismerések átadása előtt azt mondta, a sajtó sokat tehet azért, hogy kevesebb konfliktusról és több jó gyakorlatról értesüljenek az emberek. „Ezzel hozzájárulhatnak egy szebb világ kialakításához” – zárta beszédét a megyeelnök, sok olvasót, nézőt, hallgatót kívánva a meghívottaknak.

A jelen lévő újságírók értékelése alapján az alábbi alkotásokat díjazták:

Televízió:

I. Szabó Attila, Simó Csaba, Józsa Jenő, Ferencz Hunor: Tusnádi medvék
II. Becze Zoltán, Abos Enikő, Forró Gyöngyvér: A Hargita aljáról a londoni dobogó tetejéig
III. Bajna György, Zsigmond Attila: Regruta- és nagykorúsítási ünnepség Gyergyószárhegyen

Próza:

I. Józsa Csongor: Udvarhelyi idegenként csíki hokimeccsen
II. Katona Zoltán: A tanár levele a bukott diákhoz
III. Gergely Imre: Megérdemeljük-e az örökséget?

Rádió:

I. Magyari Tekla: Székely honvéd
II. Oláh-Gál Elvira: A csíkdánfalvi német haditemető helyreállításáról
III. Csirák Dalma: Mohos

Különdíjak:

Mihály László: Mustármag a szoknya alá (fotóriport)
Liviu Câmpean: Bucuria lucrurilor mărunte – Festivalul luminii (próza)

A szabad sajtó napja Székelyföldön elnevezésű ünnepi eseménnyel Hargita Megye Tanácsa elsődleges célja egy olyan közvetlen, jó hangulatú esemény szervezése, amely lehetőséget teremt a Székelyföldön tevékenykedő vagy Székelyföldről tudósító, médiában dolgozó szakembereknek a találkozásra, együtt ünneplésre. Az eseményen díjazzák az erre az alkalomra meghirdetett pályázatra beküldött, zsűri által előválogatott, a gála résztvevői által legjobbnak talált alkotásokat.

Csíkszereda, 2013. március 22.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.