fbpx

Közös erővel rendezték meg idén is a VIII. Székelyföldi Lovas Ünnepet

– Gyergyószentmiklóson nehéz évek vannak mostanában, de ennek ellenére abból a kevés jövedelemből is vannak támogatók, van összefogás, van közösségi támogatás, mindent meg tudunk oldani közös erővel – fogalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsánka elnöke a gyergyószentmiklósi lovaspályán megrendezett kétnapos VIII. Székelyföldi Lovas Ünnep szombati megnyitóján. Az elöljáró külön köszönetet mondott a szervezőknek, a lovascsapatoknak, hagyományőrzőknek, versenyzőknek, lovasoktatóknak és minden nézőnek, aki eljött és részese lett ennek az eseménynek. Rámutatott arra, nem igaz, hogy nem tudjuk legyőzni a nehézségeinket, az összefogás mindennél fontosabb.

A szeptember 12–13-i rendezvényen több mint 300 fellépő vesz részt mintegy 50 kikapcsolódásra alkalmas programpontban. Az ünnepi eseménysorozaton a főszervezők és a helyi önkormányzat képviselőin kívül jelen volt még Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke, Kovászna megyéből Sztakics Éva Judit, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere, továbbá Maros Megye Tanácsától Szabó Árpád alelnök. Sztakics Éva Judit szerint az elmúlt 70 év tudományos mezőgazdasága próbálta megszakítani az ember és a ló kapcsolatát, de ez nem sikerült, ma újra felértékelődnek a lovak. Székelyföldön gomba módra szaporodnak a lovasiskolák, a hagyományőrző egyesületek meg a lótartó gazdák, és a lovas rendezvények is egyre népszerűbbek Székelyföldön. Szabó Árpád a lovak fontosságáról beszélt, régen, mezőgazdaságilag, közlekedésileg és a csaták során is sokat segítette a ló az ember munkáját, de sajnos a technológia fejlődése során a lovak kiszorultak az élet sok tevékenységéből. Az emberek az ilyen rendezvények során újra meggyőződhetnek a lovak fontosságáról.

A programok közt szerepel a lovasíjászat, díjugratás, lószemle, munkalovak és szekeresek versenye, fogathajtás, polgármesterek csatája, lovas erőpróbák, vicces vetélkedők, a hagyományos Pál Ágnes-kupa, a Kurul Dobosok, Hamza Viktória szabad idomítás, lovas ügyességi verseny, lovas terápia. A szervezők  a Krigel Sport Klub, Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Agrárkamara, Gyergyószentmiklós Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ.

Információk, friss képek a rendezvényről a www.facebook.com/szekelyfoldi.lovasunnep oldalon találhatóak.

Csíkszereda, 2015. szeptember 12.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.