fbpx

Közös síbérlet a Hargita-hegység pályáin

Romániában elsőként vezetnének be közös síbérletet a Hargita-hegység sípályáin, erről tartottak megbeszélést október 7-én a Hargita-hegység fejlesztéséért, önkormányzatok társulásával létrejött Hargita-hegység Közösségi Fejlesztési Társulás munkatársai, Hargita Megye Tanácsának részéről Incze Csongor alelnök és Szabó Barna megyemenedzser, Adrian Ciomaga, a SkiData képviselője és négy sípálya tulajdonosa.

A jelenlevők megegyeztek egy egységesen alkalmazott sajátos belépőkártya használatában, illetve meghatároztak egy egységes használati árat. A belépőkártyát reklámfelületként is használnák, természetesen valamilyen helyi termék népszerűsítésére, merült fel az ötlet. A megfelelő időzítésnek köszönhetően, a síszezon indulásáig probléma nélkül be tudják üzemelni a rendszert.

Megoldásra váró problémaként merült fel a Bucsin-tető villanyhiánya, amelyre megpróbálnak pályázati forrás bevonásával megoldást találni, mondták az illetékesek.

A Hargita Megye Tanácsa által elindított Hargita-hegység-projekt több elképzelést is összefoglal, amelyeknek együttes célja a térség jobb turisztikai kiaknázása. A turisták vonzása, a vendégéjszakák számának gyarapítása a környéken meghúzódó kistelepülések lakóinak hasznára válik, az ezekből származó bevétel révén életminőségüket növeli.

Incze Csongor elmondta, nagyon jó kezdeményezésnek tartja és örül, hogy a sípálya-tulajdonosok egy része úgy gondolja, hogy egy közös regionális beléptetőrendszert építenek ki, ugyanis ezáltal egymást segítik. A regionális bérlet tulajdonosa, kihasználva annak előnyeit, több pályát is meglátogat, így több vendéglátóhoz eljut. A vásárlók a szolgáltatások sokszínűségét kapják, miközben a vendéglátóknak állandó forgalmat biztosítanak – magyarázta a megyei tanács alelnöke. Továbbá felhívja azon sípálya-tulajdonosok figyelmét, akik nem csatlakoztak még a rendszerhez, minél hamarabb tegyék meg, hogy növeljék a pályák számát a szélesebb kínálat érdekében.

– A vendéglátásban rejlő lehetőségeket összefogással kell erősíteni, az országban egyedülálló közös síbérlet kezdeményezéséből több üzemeltető is profitál, nem csupán egy, mint például a brassó-pojánai sípálya működtetője esetében. Ez egy stratégiai fontosságú projekt nemcsak a megyének, hanem egész Székelyföldnek, mert egyelőre több mint tíz települést érint, de a későbbiekben lehet bővíteni például a Csomád-Bálványos környezetvédelmi terület és más térségek bevonásával. Összefogással és közös fellépéssel a vállalkozók egymás szolgáltatásait kiegészítve, erősítve tudják értékesíteni azokat, amelyek vonzóbbak lesznek mind a hazai, mind a külföldi turisták számára. Így a térség versenytársa tud lenni más turisztikai célpontoknak, akár a Prahova völgyének is – mondta a projekt kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Csíkszereda, 2014. október 8.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.