fbpx

Kulcsszerepet kap a hagyományos technológia a fenntartható építkezésben

Az erőforrások hatékony felhasználásáról az építkezésben témakörben tartottak konferenciát az észtországi Rakvere városában november 26-án, szerdán, ahol a Régiók Bizottságának (RB) képviseletében és raportőreként részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. A jelentéstevő az RB álláspontján kívül a Hargita megyei jó példákat is bemutatta.

Az építőipart egy rendszerbe kell integrálni, ez a fenntarthatóság egyik legfontosabb szempontja, áll a bizottság és Borboly Csaba állásfoglalásában. A környezeti hatások csökkentésében kulcsszerepet játszhatnak a helyi és a megyei hatóságok, az ő felelősségük az ökológiai és a gazdasági változások követése, a jó gyakorlatok egymással való megosztása. A hagyományos technológiák és alapanyagok felhasználása – mint a hozzáférhető és megmunkálható faanyag – nagy lehetőséget jelent az európai építkezési szektornak. Ehhez tudásátadásra és együttműködésre van szükség, ismertette Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Borboly Csaba az RB álláspontja mellett bemutatta a Hargita megyei jó példákat, amelyek a fenntartható erdő- és környezetgazdálkodást célozzák meg, a hagyományos építkezés és a falukép megőrzésére törekedve. Hargita Megye Tanácsa saját programja révén támogatja modern székely házak építését (http://www.epitettorokseg.ro/index.php?kat=3&o=modernszekelyhaz ), 2009-ben indította el a faluképvédelmi programot (http://www.epitettorokseg.ro/falukepvedelem/ ), amely a székely települések értékeinek számbavételére, a hagyományos falukép megőrzésére, a rombolások megállítására szolgál.

Fontos, hogy tanácskozzanak a témában, megosszák a jó tapasztalatokat. A helyi és a regionális hatóságok dolgozzanak ki terveket a települések hagyományos arculatának megőrzésére. A kormány ruházzon át több hatáskört ebben a kérdésben a helyi hatóságokra. Az Európai Unió hozzon olyan intézkedéseket, amelyek ösztönzik a hagyományos építkezést a köz- és a magánépületek esetében egyaránt. Ez a kulcsa a fenntartható építkezésnek, összegezte beszédében Borboly Csaba.

Borboly Csaba Régiók Bizottságában kifejtett tevékenységéről bővebb információ található a http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/ honlapon.

Csíkszereda, 2014. november 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.