fbpx

Lakossági fórum Csíkmadarason

Az elmúlt tíz év legsikeresebbje volt a tavalyi

Lakossági fórumot szerveztek január 11-én, szombaton Csíkmadarason, a helyi kultúrotthonban, amelyen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is.  A fórum főbb napirendi pontjai az elmúlt év kiértékelése és az idei évi tervek megvitatása volt.

Bíró László polgármester felvezetője után Borboly Csaba köszöntötte a jelenlévőket,  és beszámolt az elmúlt év fontosabb eseményeiről, a községgel kapcsolatos meglátásairól. Új időszámításról beszélt, amely már tavaly elkezdődött, és az alapját a helyi összefogás, az alulról jövő kezdeményezések, a helyi erőforrások kiaknázási lehetősége képezi.

– Hajlamosak vagyunk az elkényelmesedésre, főleg ha azt várjuk, hogy a megoldások a központból érkezzenek, és a nehéz helyzetek rendezését Bukarestből várjuk. Újra meg kell tanuljunk gazdálkodni azzal a kevéssel, amink van – mondta Borboly.

A lakosság kérdéseire adott válaszokból többek között az is kiderült, hogy a megyei tanács kalákakezdeményezéséből Csíkmadaras 49 ezer lej anyagi támogatásban részesült, amelyből az I–IV.-es iskola melléképületének elkészítésére vásároltak építőanyagot.

A továbbiakban a községvezető beszámolt arról, hogy a válság ellenére a község az elmúlt tíz év legsikeresebb évét tudhatja maga mögött, hiszen korszakalkotó beruházásokat eszközöltek európai uniós forrásokból, a megyei tanács támogatásából, illetve a helyi összefogásnak köszönhetően. Elmondta, nagyon fontos, térségszintű beruházásnak számít a Madarasi Hargita villamosítása, amelyet az elmúlt évben 75%-ban kiviteleztek, és számítások szerint az idén befejezik. A villamos vezetéket Hargita Megye Tanácsa biztosította, az építkezés a két érintett térség  vállalkozói  összefogásából, valamint más anyagi hozzájárulásból valósul meg.

Fontos beruházásnak minősül a kistérségi szennyvízhálózat bővítése is, a munkálatok folytatását ugyancsak Hargita Megye Tanácsa támogatta. Így sikerült kiépíteni a kistérségi gerincvezeték Dánfalva, Madaras közötti összekötő szakaszát és folytatni a helyi fővezeték lefektetését. Ugyancsak 2013-ban elkezdődtek a 12,5 kilométeres erdei út felújítási munkálatai, amelynek finanszírozására uniós alapokból, pályázati úton sikerült több mint egy egymillió eurót lehívni. Ezt a beruházást is idén fejezik be.

Ugyanakkor további ingatlanokkal bővült az önkormányzat vagyona, több területet sikerült megvásárolni, ezek közül talán a legfontosabb a vasútállomás közelében elhelyezkedő gabonaraktár egyik épületcsoportja, amelynek hosszú távon kulcsszerepe lehet a vasúti szállításban.

A második vízi erőmű is megépült az AQUA-ENERGIA RT. kivitelezésében, ami nagyon fontos a község életében, hiszen a magánszemélyek mellett az önkormányzat is részes benne. Emellett az önkormányzat kiemelten támogatta az általa alapított Gos-Mad céget, ennek köszönhetően indították újra a kőbányát, a díszkő kitermelését, illetve egy kavicsmosó berendezést is beszereztek.

Számos terv, pályázat készült el az elmúlt évben, jelentős összeget sikerült pályázni a Leader-kiírásból, így ebben az évben korszerűsíteni fogják  a községi piacot, valamint eszközöket vásárolnak zöldövezetek karbantartására. Az önkormányzat és a helyi egyesületek együttműködésében a zenekarok hangszerállományát és  ruházatát is  felújítják majd.

Csíkmadaras, 2014. január 11.

 1,054 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás