fbpx

Huszáros lépés

Azt látom, most 19-re lapot húz az USL, de igazából nem maradt más választása. Sorra buknak el fontos kezdeményezéseik, egymással is veszekednek, jelentős nyomás nehezedik rájuk külföldről, lassan kezdett megkopni a támogatottságuk, tehát kellett lépjenek egy huszárosat. Megtették.

A megállapodás lényege, hogy a PSD lemond az önálló államelnökjelöltről, cserében kilúgozzák ezt a közjogi pozíciót. Ha sikeres lesz a referendum, a következő elnök számos tekintetben gyengébb jogkörökkel fog rendelkezni, mint most Traian Băsescu államfő. Hogy ez nekünk jó vagy sem, azt nem tudom, de egy biztos: ha azt vesszük figyelembe, hogy nekünk a parlament az a terep, ahol tudjuk a dolgokat befolyásolni parlamenti frakcióinkkal, akkor azt mondom, jó, ha viszont arra gondolok, hogy jelenleg a parlamentben van egy 70 százalékos kormánytöbbség, amely akár 2016 utánra is bebetonozhatja magát e referendummal, akkor azt mondom, nem jó.

A jelenlegi alkotmánytervezetbe bekerült számos RMDSZ-es javaslat. Az RMDSZ-es képviselő és szenátor kollégáktól úgy tudom, hogy számunkra összességében jó ez a tervezet, előrelépést jelentene a kisebbségi jogok területén. Sajnos benne lesz a regionalizáció is, amelynek vannak veszélyei, de vannak benne lehetőségek is. Ami a lényeg, hogy az egymillió erdélyi magyar szavazó viszonyulása döntő lesz most májusban is, ahogyan döntő volt 2012 nyarán az államfő leváltásáról szóló referendumon is. Ez engem megnyugtat, ez az igazi garancia.

Ezért majd meg kell nézni, mi lesz  a végleges verzióban. Ha nekünk jó, megszavazzuk, ha nem jó, akkor meg csak az EP-jelöltjeinkre szavazunk, az alkotmánymódosító referendumot pedig mellőzzük, de e téren a döntést az RMDSZ illetékes testülete bizonyára meg fogja hozni, várjuk azt meg.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.