fbpx

Laudáció a Pipacsok Néptáncegyüttes díjazására

Ma a néptánc Székelykeresztúron és környékén összeforr a Pipacsok nevével.

Ha nincs pipacs, színtelen a búzatábla. Ha nincs pipacs, nem születik meg sok szép magyar nóta.

Ha nincs 30 évvel ezelőtt egy kezdeményezés, egy álom, egy cél, ha nem születik meg a Pipacsok Néptáncegyüttes, akkor ma a világ is szegényebb lenne, sok mozdulat elveszett volna, mert egy lépéssel kezdődik a mozgás, gyorsuló zenére a forgás s az ütemre érkező dobbantás. Az ölelésből, a szemek találkozásából szerelem, mely továbbviszi a nemzedékek megmaradásával s a gyermekek tipegő léptével azt az őseinktől örökölt kultúrát is, melytől mi vagyunk, magyarok, székelyek és csángók.

Mi vagyunk a Küküllők, a szőke Nyikó, Gagy pataka, Küsmöd pataka mellett élő áldott táncos lábú fiúk és lányok, s az idő múlásával férfiak és asszonyok.

Megszólal a zene, megmozdulnak a lábak, lassan s aztán önfeledten táncra perdül az ember.

A táncban benne van a lélek, akár a Pipacs egy gyönyörű mezei virágcsokorban.

Tudjuk, hogy a pipacs a szerelem, a boldogság és szabadság virága, és a tánc is ezen érzéseket s értékeket fejezi ki.

30 évvel ezelőtt, 1987-ben a székelykeresztúri gimnáziumban volt egy tanár: László Csaba, akinek mozdulatára dobbantak a lábak, s ezekkel a mozdulatokkal útjára indult egy dicsőséges, népet, nemzetet örvendeztető, értéket mentő munkafolyamat, amely megmutatkozik a közösségek megőrzésében és a hagyományok átörökítésében.

A Pipacsok Néptáncegyüttes a tevékenységével mérföldkő az erdélyi néptáncmozgalomban.

Táncosai, vezetői, oktatói három hivatásos táncegyüttes: a Háromszék és a Nagyvárad Táncegyüttes, az Udvarhely Néptáncműhely alapításánál és tevékenységében részt vállaltak. Számtalan műkedvelő iskolai és falusi tánccsoport működik vagy működött a térségben a Pipacsok szakmai támogatásával.

Hargita Megye Tanácsa ez alkalommal a Kájoni János-díj adományozásával ismeri el a Pipacsok Néptáncegyüttes kiemelkedő művészeti tevékenységét, amellyel hozzájárult Hargita megye, a székely közösség jó hírének öregbítéséhez.

Boldog 30. évfordulót és egyben további sikereket kívánunk!

 1,099 total views,  2 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás