fbpx

Lezárult a Márton Áron emlékév

Márton Áron püspökké avatásának 77. évfordulója alkalmából ünnepi emléknapot szervezett Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága és Hargita Megye Tanácsa december 9-én, pénteken. Az emléknap egyben a Nemzetpolitikai Államtitkárság által 2016-ra meghirdetett Márton Áron emlékév Hargita megyei záróeseménye is volt.

Márton Áron a jeles püspök, a magyarság 20. századi történelmének kiemelkedő személyisége a keresztény szeretet és az emberi jogok következetes bátor képviselője születésének 120. évfordulója tiszteletére Márton Áron emlékévé nyilvánította az idei esztendőt Magyarország Miniszterelnökségének Nemzetpolitikai Államtitkársága. A kezdeményezéshez Hargita Megye Tanácsa és kulturális intézménye is csatlakozott, több mint harminc rendezvényt szerveztek a püspök életművének minél szélesebb körben való megismertetése céljából. Az emlékév során számos rendezvénynek lehettünk a tanúi, köztük a Márton Áron- szoborcsoport felavatása, a Máron Áron vándorkiállítás, zarándoklatok továbbá fesztiválokon, szabadegyetemeken, nemzetközi konferenciákon is népszerűsítették a kezdeményezést. Az emlékévet a csíksomlyói kegytemplomban beszédekkel, ünnepi műsorral és misével zárták Hargita megyében.

Az est során beszédet mondott Potápi Árpád Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkár, aki az emlékév elindítását részletezte:

– Tíz hónappal korábban a csíksomlyói kegytemplomban indítottuk útjára a Márton Áron Emlékévet azzal a céllal, hogy tisztelegjünk Erdély nagy püspökének főpapi és emberi nagysága előtt, és ne engedjük feledésbe merülni mindazt, amit egyházmegyéje és nemzete boldogulásáért tett, mert tartozunk neki azzal, hogy ne tűnjön el értelmetlenül az, amit ő adott nekünk. Célunk fölidézni, és talán újragondolni Márton Áron szellemiségét. Megható volt látni azt az elkötelezettséget, amellyel kezdeményezésünket fogadták nem csak itt Székelyföldön, hanem a Kárpát-medence többi külhoni területein, Nyugat-Európában és Amerikában is – fejtette ki Potápi Árpád.

Seszták Miklós Nemzeti Fejlesztési Miniszter volt ferences diákként elmesélte három Csíksomlyóhoz kötődő emlékét.

– Politikusként és keresztény emberként nekem mindig öröm Csíksomlyóra jönni, ez egy olyan hely ahol megpihen a lélek. Márton Áron hite és bátorsága, közösség teremtő ereje az egész Kárpát-medencei magyarságnak példaértékű, öröksége ma is él. A erdélyi magyar kereszténységet sokan akartak megtörni, Márton Áron elhallgattatni, de nem sikerült. Az erdélyi magyarság élete ma sem könnyű, intézményeik gyakran létükért küzdenek, értetlenül állunk azelőtt, hogy Csíksomlyó világörökséggé nyilvánítása meghiúsult, elszomoríthat bennünket, de mi tudjuk, hogy Csíksomlyó enélkül is egyetemes kincs marad – biztosította támogatásáról a Székelyföldi magyarságot a Nemzeti Fejlesztési Miniszter.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke beszédében elhangzott:

– Ami a legfontosabb, hogy felnőjünk a püspök elvárásaihoz, megfeleljünk az általa felállított mércének. Ami minket közösségi vezetőket illet fontosnak tartom megjegyezni, hogy olyan időket élünk, amikor mindenféle provokáció, hamis információ nagyon gyorsan elterjed, ellenben nehezebb összefogni dolgozni, egymás iránt türelemmel lenni. Könnyebb elhinni a hamis információkat és konfliktust gerjeszteni, de minek? Van-e értelme egymás ellen áskálódva dolgozni, közösségi érdeket képviselni, szerintem nincs, ezért tartom alapvetőnek az összefogást, amely a Márton Áron emlékév keretében is megvalósult. Hozzátette a Márton Áron iránti tiszteletünket nemcsak intelmei betartásával tudjuk kifejezni, de azzal is ha észrevesszük azokat a személyeket, akik az ő szellemében cselekednek, ezt tesszük a Márton Áron-emlékérem átadásával is, amelyet idén Lázár Csillának, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum megálmodójának és működtetőjének adta át a megyeelnök, Potápi Árpád és Seszták Miklós.

Az emlékest ünnepi hangulatának megteremtéséhez hozzájárult a Hargita Megyei Művészeti Népiskola Kamaraegyüttese is Adventi hangversenyének bemutatása révén.

Az eseményről készült  felvételt megtekinthetik a következő linken: https://web.facebook.com/borbolycsaba/videos/1140070449373670/.

Csíkszereda, 2016. december 10.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.