fbpx

Lovas programok gyerekeknek

A Hargita Megyei Agrárkamara a lovas értékek támogatását célzó projektje keretében bekapcsolódott a tanintézetek Iskola másként: Tudj többet, légy jobb! programjába, amelyet április 6–10. között tartottak. A Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő agrárkamara projektjének köszönhetően a Hargita megyei iskolások és óvodások lovardákat látogattak meg, lovagoltak, illetve megsimogatták, ismerkedtek a jószágokkal.

Az agrárkamara munkatársai térségenként egyeztettek azokkal az egyesületekkel, amelyeknél teljesülnek a feltételek, rendelkeznek az ilyen program elindításához szükséges szakmai tudással, illetve nyitottak a gyerekek fogadására. A helyszínre szállítást a tanintézetek oldották meg, a szolgáltatás költségeit a Hargita Megyei Agrárkamara fedezte.

Idén öt egyesület, illetve alapítvány vállalta, hogy gyerekcsoportokat fogad, így a Lókodi Ifjúsági Alapítvány által működtetett lókodi tangazdaság, a Lobogó Sport Klub Egyesület Homoródfürdőn, a Kavalliera Sport Egyesület Kotormányban, Csíkszentgyörgy községben, Gyergyószentmiklóson pedig a Földvári Károly Hagyományőrző Egyesület és a Salvator Alapítvány.

Az agrárkamara felhívására húsz iskola, összesen 45 csoport válaszolt Udvarhely, Parajd, Gyimes, Csík, Alcsík és Gyergyó vidékéről, így több mint ezer diák vett részt a lovas programokon.

– Célunk, hogy a gyermekek hasznosan töltsék szabadidejüket, és hogy az érdeklődők számára megadjuk a lehetőséget a lovassportok, a lovászkodás, a lovaglás rejtelmeibe való betekintésre. A fiatalok lovassportokra nevelésének ötlete már 2012-ben megfogalmazódott Hargita Megye Tanácsánál, azóta dolgozunk azon, hogy a kicsiket bevonjuk ezek gyakorlásába, megszerettessük velük a lovakat, hogy ne féljenek, bátran üljenek nyeregbe, ahogy őseik is tették. Az új generációknak lehetőséget kell adni arra, hogy ugyanazt felleljék a természetben, amit annak idején a szüleik – nyilatkozta Borboly Csaba megyeelnök.

A gyerekek – a lovaglás mellett – a nyergelést-kantározást is megtanulhatták, a lovászkodás elsajátítására is volt lehetőség: istállótakarítás, etetés-itatás, lópucolás, lószerszámok kezelése. Az egyesületek ügyességi versenyeket szerveztek, szórakoztató jellegű hasznos foglalkozásokkal tették színesebbé a programot.

A Hargita Megyei Agrárkamara tavaly is szervezett hasonló programot, amely sikeresnek bizonyult. A tanintézetek az idei megszervezését is örömmel fogadták, a jelentkezés megkétszereződött.

Csíkszereda, 2015. április 10.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.