fbpx

Lovas programok, lovarda, hogy mindenki megismerhesse a székely ember legjobb barátját

A hétvégén a lovasoké volt a főszerep Gyergyószentmiklóson a tizedik alkalommal megszervezett Székelyföldi Lovas Ünnepnek köszönhetően. A helyszínre látogatóknak idén is színvonalas programokban volt részük, a szervezők visszatérő versenyszámokkal és fellépőkkel, újdonságokkal, meglepetésekkel várták az érdeklődőket.

A lovas ünnepet szombaton nyitották meg, amelyen beszédet mondott Nagy Zoltán polgármester, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, valamint Farkas Balázs ügyvívő konzul. A felsoroltak által képviselt intézményeken kívül az eseményt kiemelten támogatta a Hargita Megyei Fejlesztési Ügynökség. Továbbá a megnyitón jelen volt Tánczos Barna szenátor, Becze István mint megyei tanácsos és a vidékfejlesztési bizottsák elnöke.

lovasunnep1

– Ebben az időszakban nemcsak a Gyergyói-medencében, de a megye sőt Székelyföld több településén is lovas rendezvényeket szerveznek, azt gondolom, tartozunk annyival a felnövekvő gyermekeink számára, hogy minél több eseményt teremtsünk, hogy megtapasztalhassák milyen egy lónak a szeretete, a természettel való harmónia és a magyar embernek a gerincessége, hogy ők is ezt a példát követhessék – fejtette ki gondolatait Borboly Csaba. Hozzátette, reméli, hogy sikerül folytatni a magyar kormány támogatásával elkezdett lovarda építő programot, hogy az év minden napján gyakorolhassanak a lovassportok kedvelői Gyergyószentmiklóson. Valamint a program által lehetőséget adhatnának a ló megismerésére akár tornaóra keretében azon gyermekeknek is, akik lótartásra nem alkalmas helyen laknak. Továbbá a megyei tanács elnöke gratulált a szervezőknek és a résztvevő lovasoknak, hiszen hozzájárulnak, hogy a lovas virtus ne tűnjön el Székelyföldön, nekik köszönhetően a magyar ember legjobb barátja, a ló lehetett a főszereplője az elmúlt két napnak.

Az eseményen Kovászna Megye Tanácsát Grüman Róbert alelnök képviselte, aki elmondta, történelmi tény, hogy a székelyek lovas, katona nemzet, ezért minden lovas rendezvény egy kiemelkedő példája annak, ahogy a hagyományőrzés és a közösségépítés hozzájárul a székely identitás megerősítéséhez, úgy véli van amivel büszkélkedni. Kiemelte, fontos, hogy minden évben közösen tudjanak ünnepelni a Székely Vágtán, a Marosszéki Lófuttatáson vagy a Székelyföldi Lovas Ünnepen. Továbbá a megnyitón Maros Megye Tanácsa megbízásából Csibi Attila erdőszentgyörgy polgármestere is köszöntötte a résztvevőket.

A esemény részeként az elöljárók megbeszélést tartottak arról, hogy a lovassportok támogatása érdekében beleértve a hagyományőrző huszárok tevékenységét is településenként javasolt lovassport alap létrehozása, amelyet akár eseményekre, akár a sportágban való fejlesztésekre lehet fordítani ez által is segítve a lovasokat, és így a turizmus is ráerősítést kaphatna.

A Székelyföldi Lovas Ünnep a társadalmi értékek mellett idén gazdaságilag is eredményesebb volt, hiszen több mint 150 külföldi vendég látogatott el a programokra, egyúttal megtekintve a térség látványosságait növelve a vendégéjszakák számát. Továbbá a rendezvény részeként számos székelytermék-védjeggyel rendelkező termelő kínálhatta készítményeit.

A Székelyföldi Lovas Ünnep élőben követhető volt az esemény közösségi oldalán, visszanézhető a következő linken: https://www.facebook.com/szekelyfoldi.lovasunnep/?fref=ts.

Csíkszereda, 2017. szeptember 3.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.