fbpx

Lovas ünnep Etéden

Gagyi Elek és nemzetőr százada emlékére tartottak székely lovas napot Etéden szombaton, október 8-án, a lovas felvonulás után ló szépség versenyt, ügyességi vetélkedőt tartottak, majd rönkhúzásban is összemérték a lovak erejét.

A lovas ünnepre kilátogatott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is, aki szívügyének tekinti a lovas élet népszerűsítését, hagyományaink megőrzését és megélését.

A helyszínen gratulált Kovács Nemes László főszervezőnek, amiért évről évre azon munkálkodik, hogy egyre népszerűbbé tegye a Széki Vágta rendezvényeit, amely idén már kibővült Csík széki futammal is.

– Rendkívül fontos, hogy évente megrendezzék az ilyen és ehhez hasonló lovasünnepeket, hisz hagyományaink része a lovas élet és mindig is a ló szeretete jellemezte a székely embert. A magyar ember számára a ló a leghűségesebb barátok között kell legyen! – nyomatékosította Borboly Csaba.

A tanácselnök arról is beszélt, hogy a széki vágták hozzájárulnak ahhoz, hogy odafigyeljünk a lovakra, és ha már nem is lehet napjainkban minden körülmények között mezőgazdaságra vagy erdőkitermelésre használni, ott van a vendéglátás és az a lehetőség, hogy a gyerekeinket próbáljuk általuk is egészséges életmódra nevelni.

– Minden lovas embernek és lóval foglalkozónak biztatásra van szüksége! Ilyenkor rájövünk, hogy a lovak szebbé tudják tenni napjainkat és segítő társaink tudnak lenni! – fogalmazott a megyeelnök, aki gratulált Szőcs László polgármesternek, hogy az Etédi falunapok részeként ilyen fontos eseményre kerülhetett sor. Borboly Csaba beszédében a kaláka fontosságára is kitért. Megítélése szerint minden problémát kalákában lehet legjobban megoldani.

– Közösségeinknek összekötő utakat kell építeni, de ez csak egymásra való odafigyeléssel lehetséges, ha mindenki teszi a dolgát, akkor a kitűzött céljaink megvalósulnak – fűzte hozzá a megyeelnök.

Csíkszereda, 2016. október 9.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.