fbpx

Magánkamara megalakítását szorgalmazza Borboly Csaba

A „hagyományos termék” minősítés termelőknek való megszerzését és egy magánkamara megalakítását szorgalmazta Borboly Csaba megyeelnök Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesületének november 23-i közgyűlésén. A minősítés előnyt jelentene, mert a helyi termékek általa nemcsak vásárokon, hanem boltokban is könnyebben értékesíthetők. Borboly Csaba szerint ez a jövőben kötelezővé válhat, amit nem kellene megvárni, így az egyesület munkatársai keresnék meg a gazdákat, hogy tájékoztassák őket, és segítsenek a megszerzésében. A magánkamara megalakítása azért lenne fontos, mert a törvény lehetővé teszi a közintézmény általi támogatását, így hatékonyabban lehetne segíteni a gazdákat.

A megyeelnök szerint ne várjanak a fenti ügyekben a jövő évig, hanem már idén lépjenek. Az is elhangzott, hogy a jövőben egy falugazdász szakember is segítené az egyesület munkáját, és a Székely Termék Szövetkezettel való foglalkozásra is alkalmaznának személyt.

A közgyűlés Borboly Csaba többi javaslatát is elfogadta. Célszerűségi tanulmányok, szakoktatási stratégia készítését tervezik, ösztöndíjjal támogatják a diákok vidékfejlesztéssel kapcsolatos szakdolgozatát, kutatását. Pályázatot írnak ki ágazati egyesületek (pisztrángos-, hús-, péktermék-, méhész-, sajt-, lovas-) eszközvásárlására, támogatják a Sapientia egyetemmel közös labor létrehozását, határoztak egy ingyenes arculat-marketing-online tanácsadás igénybevételéről, a www.szekelytermek.ro honlap erősítéséről, egy agrárportál létrehozásáról, valamint a Székely Gazda című havi tévéadás elindításáról.

A megyeelnök erről szóló Facebook-bejegyzése elolvasható itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/photos/a.358855334161856.73407.215328865181171/1126327800747935/?type=3&theater

 

Csíkszereda, 2016. november 23.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.