fbpx

Magyar összefogást szorgalmaz Borboly Csaba

A Hargita megyei elnök szerint a regionalizációt nem szabad etnikai kérdésként kezelni

Magyar összefogást szorgalmazott Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának és az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke az RMDSZ február 23-i, szombati, Marosvásárhelyen tartott SZKT-ülésén. „A soron következő EP-választás, különösen ha párosul a román szavazók számára fontos államelnöki szavazással, csak akkor abszolválható a bejutási küszöb felett, ha 2014-re lesz magyar összefogás” – mondta beszédében a területi elnök hozzátéve, hogy ez persze csak érdemi párbeszéd alapján lehetséges.

Borboly Csaba kitért a regionalizáció kérdésére is, amelyet szerinte nem szabad etnikai kérdésként kezelni, hiszen az ország lakossága nagy részének is rossz lesz a régióátszervezés a kormány jelenlegi elképzelése alapján. „Ébresszük fel a román társadalmat, az ország 17 millió románját, hogy ha nem figyelnek oda, akkor közülük azok, akik nem a pár erősen fejlett nagyvárosban élnek, mintegy 13 millióan, rosszul járnak a régivel azonos új fejlesztési régiók kialakításával. A gazdag megyék és városok még jobban ki fogják szipolyozni a szegényeket, a szegények még szegényebbek lesznek, még kevesebb lesz a munkahely, pedig mi más lehetne fontosabb, mint a családi egzisztencia megteremtése” – fejtette ki a Hargita megyei elnök. Hozzátette: minden RMDSZ-es politikus felelőssége, hogy ne engedje a szövetségre húzni az úgynevezett „etnikai alapú” autonómia vádját, mert abból jól kijönni nem lehet, így kezelve a kérdést a másfél millió magyarnak esélye sincs így kezelve a kérdést.

A közelgő csíkszeredai RMDSZ-kongresszus kapcsán Borboly Csaba elmondta, hogy az három szempontból fontos: minden egyes polgármester alanyi jogon mint küldött vesz részt; mivel a megszokott négyéves periódus felénél rendezik meg, alkalmat biztosít a szövetség számára, hogy úgymond menet közben rendezze sorait; továbbá az RMDSZ jelenlegi helyzete miatt. „Hogy kezeljük ezt a helyzetet, mi az, amitől az erdélyi magyar embereknek megint egyre fontosabbá válik az RMDSZ, ezek azok a kérdések, amelyekre a kongresszuson választ kell keresnünk” – jelentette ki a székelyföldi politikus.

Csíkszereda, 2013. február 24.

 734 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás