fbpx

Majdnem minden licitet azon cégek nyernek meg, amelyek utak karbantartására és felújítására kiírt közbeszerzésekre szakosodtak

A megyei utak karbantartási és felújítási közbeszerzésein azok a cégek indulnak jó eséllyel, akiknek van közbeszerzési gyakorlatuk, tapasztalatuk. Ez azt eredményezi, hogy számos esetben késve indulnak el a munkálatok egy-egy szakaszon, mert utólag kiderül, hogy a nyertes vállalatnak nincs kapacitása – fejtette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Például a Gyergyó és Udvarhely térségi megyei utak karbantartási munkálatait ugyanaz a cég végzi, amely ezek mellett több út felújítását is megnyerte. Gyergyó térségében befejeződtek a kátyúzások, a héten kezdik a megyei utak kövezését a térségben. Az Udvarhely térségi megyei utak kátyúzását holnaptól kezdi a nyertes cég. A kihirdetés után két héttel írta alá a nyertes vállalkozás a szerződést, többek között ezért is késik a munkálatok indítása.

A megyeelnök szerint mindig öröm, ha egy-egy kiírásra jelentkeznek a cégek, viszont ha ugyanaz a cég sok más kiírásra is jelentkezik, fennáll annak a veszélye, hogy az a minőség rovására megy és nem tartják a határidőket. Ilyen esetekben a megyei tanács illetékes munkatársai folyamatosan, úgymond a nyakukra kell járjanak. Jelenleg is teljes erőfeszítéssel azon dolgozik a megyei tanács, hogy úgy a karbantartási munkálatok, mint a kivitelezések esetében a nyertes vállalkozások tartsák a határidőt az összes elvállalt munkálat esetében a tél beállta előtt. Ebben a megyei tanács elnöke a polgármesterek és megyei tanácsosok közreműködését is kérte, hogy ezt a helyszínen is ellenőrizni lehessen, biztosítva a munkálatok megfelelő kivitelezését. Ugyanakkor a lakosság közreműködését is kérik, hiszen az idő kevés és sok munkálatot kell elvégezzenek a nyertes cégek, mint sáncok, átereszek takarítása, padkavágások és kövezések.

Borboly Csaba szerint a jelenség ellen az lenne a megoldás, ha azon megyei vállalkozások jelentkeznének a kiírásokra, akik ma sok esetben alvállalkozókként vannak jelen a munkálatokban.

Hargita Megye Tanácsa többek között ezért is hirdette meg a karbantartási munkálatok kivitelezését kistérségekre, úgynevezett lotokra osztva. Így több lehetőséget adnak a megye vállalkozásainak, hiszen nem minden cégnek van kapacitása egy egész megye útjainak karbantartását elvégezni. A versenyterep kialakításával a cél a munkálatok jó minőségű kivitelezése határidőn belül. A megyeelnök ugyanakkor sajnálja, hogy többen kiestek a közbeszerzések során. A tapasztalatokat leszűrte a megyei tanács, a vállalkozások részéről pedig továbbra is kéri az együttműködést, hogy a közbeszerzési iratcsomókat, esetleges kérdéseket időben és a kért formában tegyék le, ezzel is kiküszöbölve a kizárások lehetőségét.

Karbantartás témakörben korábban kétperces tévéinterjú készült, amely megtekinthető itt: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1294060857307961/, valamint a megyei tanács elnöke élő facebook-bejelentkezésben részletezte a nyári karbantartást és annak új típusú munkálatait: https://www.facebook.com/borbolycsaba/videos/1336979246349455/. Továbbá a kiírás részletei elérhetők itt: http://hargitamegye.ro/consiliul-judetean-harghita/achizitii-publice.html.

 

Csíkszereda, 2017. szeptember 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.