fbpx

Járt utat járatlanért?

Sokan ismerhetik azt a finnországi példát, hogy a közterület-rendezésnél a járdák kialakításakor egy parkban megvárják, míg a járókelők kitaposnak egy ösvényt, azaz egy útvonalat, amit már megszoktak, aztán arra építik a járdát. Ezt nevezem alulról építkezésnek! Követendő példa lehet számunkra, csak sajnos tájainkon ez nem mindig működik így. Valószínűleg Finnországban tisztábbak a tulajdonviszonyok, és nincs annyi hercehurca, mint nálunk.

Az a helyzet, hogy a kissolymosi útnak a tavaknál lévő, több mint 600 méteres szakaszán több járt út is van, egy régi és egy lakók által is kitaposott. A tótulajdonosok hiába erőltetik, a kitaposott rész nem közterület, így sajnos az útfelújítást végző megyei tanács ott nem építhet. Marad az a lehetőség, hogy a tervben szereplő útvonalon 30 km/h-s sebességkorlátozást vezetünk be, továbbá élősövényt és átjárókat alakítunk ki, hogy a tóhoz közel elhaladó szakasz forgalma ne zavarjon senkit. Korábban egy jó példát ajánlottam a tulajdonosok figyelmébe (https://www.instagram.com/p/BS3RiK-jcb9/?taken-by=borbolycsaba), Kis-Balatont, és egyikükkel fogadtam is, hogy a felújítás után több halász lesz a tó partján a jó útnak köszönhetően, a megerősítő, biztonsági munkálatok miatt, mint jelenleg. Az élősövény mellett vízelvezető csatornákkal, szádfallal bztosítjuk, hogy a tóba ne kerüljön szennyeződés, ami jelenleg tudomásom szerint van, a közeli műtrágyázott földekről. A felújítással tehát ennek is vége szakadhat, a tótulajdonosok és horgászok nagyobb örömére.

Megbeszélés a tervezővel. Két szék üres
Megbeszélés a tervezővel. Két szék üres

Ebben maradtunk azon a minapi megbeszélésen, amelyre meghívtuk az érintett tulajdonosokat is, ám nem jöttek el. Sajnos nem tehetünk mást, mint ami törvényes. Egy tisztázatlan tulajdonviszonyra épülő beruházás nem lenne az. A közterület ugyanis nem játék, a tó vize nem ital, viszont a beruházást végző összes kolléga ember! (Természetesen a kolléganőket is beleértve.) A tervező tehát hamarosan leadja az elkészült tervet ellenőrzésre, persze továbbra is azon dolgozunk, hogy átbeszéljük a problémákat az érintettekkel, végig nyitottak voltunk, és ezután is azok leszünk. A tulajdonosok és az egész térség javára.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.