fbpx

Májusban elkezdte a téli karbantartásra a felkészülést a megyei tanács

A „váratlanul érte a havazás a hatóságokat” közhely szerelmeseinek ismételten figyelmébe ajánlom a téli karbantartási munkálatok közbeszerzésére vonatkozó kronológiát. A narancssárga jelzésű riasztás alatt a megyei utak járhatóak maradtak, csupán két országút esetében volt szükség útlezárásra, ezek viszont nem tartoznak a megyei tanács hatáskörébe – emelte ki Borboly Csaba a megyei sürgősségi helyzetek bizottsága ülésén október 30-án, hétfőn a csíkszeredai megyeházán.

A bizottság elemezte a hétvégén kiadott narancssárga riasztás (korábbi közleményeink itt és itt olvashatóak) alatt történt vészhelyzeteket és ezek kezelését. Stelian Cimpoeșu, az Olt Sürgősségi Esetek Felügyelőségének beszámolója szerint jól együttműködtek a szervekkel a hétvége folyamán, és jó döntés volt, hogy lezárták a 12C jelzésű országutat a Gyilkos-tó felé, illetve a 13B jelzésű utat a Bucsin-tetőn keresztül. Ugyanakkor kiemelte az önkéntes tűzoltó alakulatok szerepét mindkét út esetében, akik gyorsan és hatékonyan reagáltak az eseményekre, és nagyban segítették a hivatásos szervek munkáját. Az alfalvi és a parajdi önkéntesek a Bucsinon, míg a gyergyószentmiklósiak a Gyilkos-tó felé vezető úton segítettek.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke az ülésen bejelentette, hogy korábban megvizsgálták annak lehetőségét, hogy a megye önkéntes tűzoltó alakulatai beavatkozhassanak ehhez hasonló vészhelyzetek esetén, és erre a megyei tanács forrásokat utalhasson. Erről a következő tanácsülésen döntést is hoznak, lehetővé téve a szükséges eszközök és kiadások támogatásának biztosítását. A megyeelnök ugyanakkor hangsúlyozta, elfogadhatatlan az a bürokratikus folyamat, amely a közbeszerzéseket hátráltatja. Mint mondta, a közvélekedéssel ellentétben nem lepte meg a megyei tanácsot a havazás, hiszen, mint azt a közösségi oldalon is jelezte, a téli karbantartás érdekében elindított közbeszerzési folyamat már májusban elkezdődött, a buktatók miatt pedig lassan halad. A folyamat sürgetése érdekében is a megyei tanács és a prefektúra közösen kéri az Óvások Elbírálásának Országos Tanácsát (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor), hogy az óvásokat rövidebb idő alatt bírálják el, hiszen jelen esetben is az óvások miatta 14 kistérség esetében késik a szerződésaláírás a téli karbantartásra.

KronologiaTeliKarbantartasProcedura (2)

Petres Sándor alprefektus üdvözölte a megyei tanács kezdeményezését az önkéntes tűzoltók szélesebb körű bevonására, és az óvások tekintetében támogatásáról biztosította a megyeelnököt.

Csíkszereda, 2017. október 30.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.