fbpx

Makovecz-kiállítás nyílt a csíkszeredai Megyeháza Galériában

Nagy érdeklődés övezte a Templomok című tárlatot

Hargita Megye Tanácsa és Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa közös szervezésében nyílt meg február 18-án, hétfőn délután a Makovecz Imre szakrális építészetét bemutató kiállítás a Megyeháza Galériában.

A nemrégiben elhunyt Makovecz Imrét az organikus építészet egyik legjelesebb képviselőjeként tartják számon, a csíkszeredai Millenniumi templomot és a csíksomlyói Hármashalom-oltárt egyaránt ő álmodta meg, munkái a Kárpát-medence majd minden szegletében megcsodálhatók.

– Gyergyócsomafalván éltem 1992-ben, amikor a csomafalvi ácsmesterek sikerélménnyel tértek haza a sevillai világkiállításról, és nagy magyar eredményként lehetett akkor beszélni arról, hogy térségeink az építészeten keresztül is össze vannak kötve, és az itteni emberek munkássága kamatoztatva van ezáltal is  – osztotta meg személyes élményét a házigazdaként jelen lévő Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy hasonló kiállításokkal, a galéria tevékenységével hozzá tudnak járulni ahhoz, hogy a közösség részévé váljon e kialakított tér. – Makovecz munkássága mentén még sok elképzelés valósulhat meg. Például szeretnénk, ha a középítkezéseknél a külföldről hozott építőanyag helyett fát használnának fel – hangsúlyozta a tanácselnök.

– Máté Gábor fényképei alapján Makovecz Imre más, távolabbi helyeken lévő alkotásait is megcsodálhatjuk, az épületekről készült rajzok pedig bepillantást engednek a művész gondolatvilágába – emelte ki köszöntőjében Zsigmond Barna Pál főkonzul.

– Minden művében a vallási szimbolizmust és szépséget kereste, az a vágy vezérelte, hogy az általa tervezett alkotások a szemlélődés által Istenhez vezessenek – mutatott rá Darvas-Kozma József esperes-plébános.

Bogos Ernő építész fontosnak tartotta kiemelni, hogy Makovecz Imre nemcsak római katolikus, hanem református, unitárius és evangélikus templomot egyaránt tervezett.

A Megyeháza Galériában március 8-ig a nap huszonnégy órájában megtekinthető a templomokat, kápolnákat és emlékhelyeket bemutó fotókiállítás, továbbá Makovecz tervrajzainak reprói.

Csíkszereda, 2013. február 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.