fbpx

Már egy oltással is be lehet utazni Romániából Magyarországra

Romániából Magyarországra karantén nélkül tud utazni, aki megkapta már legalább az első oltást Romániában, és rendelkezik ezt igazoló dokumentummal, akár magyar állampolgár, akár magyar-román kettős állampolgár, akár kizárólag román állampolgár – részletezte vasárnap a Szijjártó Péter külügyminiszter által szombat este bejelentett új beutazási szabályokat a kolozsvári magyar főkonzulátus. A tájékoztatás szerint a védettségi igazolás lehet angol és/vagy román nyelvű amit az oltás után adnak Romániában. A főkonzulátus közölte azt is: szintén karantén nélkül tud Magyarországra utazni, aki PCR-teszteredménnyel igazolja, hogy az elmúlt 6 hónapban átesett a fertőzésen. 

A 18 év alatti gyermekek szintén karantén nélkül utazhatnak Romániából Magyarországra, akár magyar személyi igazolvánnyal, akár magyar útlevéllel, akár román úti okmányokkal, ha a szülőknek van védettségi igazolásuk vagy PCR-teszteredménnyel igazolják, hogy az elmúlt 6 hónapban átestek a fertőzésen. A főkonzulátus felhívja a figyelmet: negatív PCR-teszttel, gyorsteszttel és antigén teszttel továbbra sem lehet karantén nélkül Magyarországra utazni. Ugyanakkor a korlátozott határsávban történő belépés lehetősége továbbra is mindenki számára lehetséges, azaz Romániából Magyarország területére 30 kilométeres távolságig, maximum 24 órára bárki beléphet.

A főkonzulátus emlékeztet: a Magyarországról Romániába érkezők számára nincs karantén. Aki Magyarországról Romániába utazik, annak nem kell sem PCR-tesztet, sem antigén tesztet csináltatnia, sem beoltottnak lenni, mindenképpen karantén nélkül tud Romániába utazni. Aki Magyarországon kapta az oltást az továbbra is a védettségi igazolvánnyal (plasztikkártya) tud Magyarországra beutazni. A főkonzulátus hangsúlyozza: Magyarország területén kizárólag védettségi igazolvánnyal (plasztikkártya) lehet számos szolgáltatást igénybe venni, mint például strandfürdő, fizetős szálláshely foglalás, éttermek belső tere, színház, mozi, állatkert, múzeum, sportrendezvény stb.

Védettségi igazolványt (kizárólag magyar állampolgársággal is rendelkezők) személyesen a magyarországi kormányablakokban, vagy az elektronikus Ügyfélkapun keresztül tudják igényelni.

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.