fbpx

Már huszonegy európai ország korlátozza a román állampolgárok beutazását

Huszonegyre nőtt azoknak az európai országoknak a száma, amelyek valamilyen formában korlátozzák a Romániából történő beutazást, ebből 15 ország az Európai Unió tagja. Ezek az államok a következők: Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Ciprus, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Írország, Izland, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Moldovai Köztársaság, Montenegró, Nagy-Britannia, Norvégia, Olaszország, Szlovákia és Szlovénia.

Olaszország péntektől, július 24-től 14 napos karantént vezetett be a Romániából érkező utazókkal szemben – közölte a román külügyminisztérium. Az intézkedés alól kivételt képeznek az áruszállítást végző személyzet tagjai. Az intézkedés egyelőre július 31-éig érvényes.

LitvániaMálta és Finnország területére Romániából érkező román állampolgárok – néhány kivételes esettől eltekintve – nem is léphetnek be. A többi állam negatív teszteredmény felmutatásához köti a határátlépést, illetve kéthetes karanténra kötelezi a Romániából beutazókat.

Július 15-től a Magyarországra érkező román állampolgárok egészségügyi vizsgálaton esnek át, ahol, ha felmerül a fertőzés gyanúja, nem léphetnek be Magyarországra. Ha nem fertőzésgyanúsak, kötelezően 14 napos karanténba kell vonulniuk. Nem kötelező a karantén, ha az utazást megelőző öt napban két, 48 órás különbséggel elvégzett negatív koronavírustesztet mutatnak fel. Az ezt igazoló dokumentum magyar vagy angol nyelvű kell hogy legyen.

Szintén július 15-től Norvégia arra kötelezi a területére belépő román állampolgárokat, hogy tíz napig karanténba vagy elkülönítésbe vonuljanak.

A Romániából Ausztriába érkezőknek egy négy napnál nem régebbi negatív teszteredménnyel bizonyítaniuk kell a határon, hogy nem fertőzöttek. Negatív teszteredmény hiányában 14 napra karanténba kell vonulniuk lakhelyükön vagy szálláshelyükön. Ha sem a negatív teszteredményt, sem a szállásigazolást nem tudják bemutatni a határnál, nem léphetnek be Ausztria területére. Nem kell 14 napos elkülönítésbe menni, ha a román állampolgárok megállás nélkül átutaznak Ausztrián egy másik ország felé. Ugyanakkor az áruszállító kamionosokra se vonatkozik az elkülönítés.

Ausztria július 16-tól felfüggesztette a Romániából induló rendszeres közvetlen repülőjáratokat. Kivételt képeznek többek között az áru- vagy betegszállító járatok, vagy amelyek a mezőgazdasági szezonmunkásokat vagy gondozói munkakörben dolgozókat szállítják.

Görögországba utazó román állampolgároknak utazás előtt 24 órával ki kell tölteniük elektronikus formában egy adatlapot. Július 15-től pedig egy 3 napnál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet kell felmutatniuk ahhoz, hogy belépjenek az országba. A turistákat ugyanakkor szúrópróbaszerűen még tesztelhetik a határon.

Ciprus július 23-tól módosított a romániaiak beutazási feltételein. Ezek szerint a Romániából érkező utasoknak három feltételnek kell eleget tenniük, hogy beléphessenek az országba:

Utazási engedéllyel kell rendelkezniük, amelyet a www.cyprusflightpass.gov.cy kell kérni. Az utazást 24 órával az indulás előtt kell regisztrálni. Az engedélyhez ki kell tölteni egy kérdőívet, és fel kell tüntetni a repülés adatait.

A beutazáshoz szükséges még egy 72 órásnál nem régebbi negatív koronavírusteszt, valamint a ciprusi belügyminisztérium által kibocsátott különleges engedély, amit a covid19@crmd.moi.gov.cy e-mail címen kell kérvényezni.

Észtországba és Lettországba 14 napos karanténba vagy elkülönítésbe kell vonulniuk a román állampolgároknak, Litvánia viszont július 13-tól lezárja a határait a román állampolgárok előtt. A korlátozás nem érvényes az országon átutazókra, illetve a litván külügyminisztérium honlapján megjelölt más kategóriákba tartozókra. (https://urm.lt/default/en/important-covid19)

Finnország is néhány kivételtől eltekintve megtiltotta a román állampolgárok belépését az országba. Beléphetnek azok, akiknek tartózkodási engedélyük van, munkahelyi szerződéssel rendelkeznek, elsőfokú rokont látogatnak, vagy egy finnországi tanintézménybe járnak. Megengedett ugyanakkor az országon való áthaladás.

Málta teljesen lezárta a határait a román állampolgárok előtt.

Dániába való beutazás feltétele egy legalább hat éjszakára szóló foglalás felmutatása egy dániai szálláshelyen.

Nagy-Britannia és Írország is kötelezi a román állampolgárokat arra, hogy a belépés után vonuljanak karanténba vagy elkülönítésbe 14 napig.

Kéthetes elkülönítést javasolnak a holland hatóságok is azoknak, akik Romániából érkeznek. A holland egészségügyi minisztérium rendelete értelmében a hollandiai repülőterekről induló, oda érkező vagy ott átszálló utasoknak kötelező módon ki kell töltenie egy egyéni egészségi nyilatkozatot.

Szlovákiába utazó román állampolgároknak kötelező az elkülönítés. Ötödik nap után el kell végezniük egy koronavírus-tesztet, ami ha negatív, folytathatják az útjukat. A román állampolgárok áthaladhatnak Szlovákián, de csak megállás nélkül, és legtöbb 8 órán belül el kell hagyniuk az országot.

Szlovéniában is kötelező a 14 napos elkülönítés a román állampolgároknak. Az országon való áthaladást nem korlátozzák, de 12 órán belül ki kell lépniük Szlovéniából.

Belgium a narancsszínű régióba sorolta Romániát, ami a bukaresti külügyminisztérium közleménye szerint azt jelenti, hogy „kiemelt figyelemmel” kísérik a beutazókat, akik ellen korlátozó intézkedéseket rendelhetnek el a hatóságok.

A román állampolgárok csak a belépés előtt legfeljebb 48 órával elvégzett, negatív koronavírus-teszttel utazhatnak be Bosznia-Hercegovinába – hívja fel a figyelmet a külügyminisztérium közleménye. Átutazáshoz nem kell teszt, ám ezt csak a neumi korridoron lehet megtenni (Horvátország – Bosznia-Hercegovina – Horvátország).

A már érvényben lévő döntés három csoportra osztja az államokat: zöld (innen minden megszorítás nélkül lehet beutazni), narancssárga (a hatóságok különleges intézkedéseket rendelhetnek el, egyelőre kiemelt figyelemmel kísérik a beutazókat), és piros színű kategóriára (az innen beutazók esetében kötelező a koronavírus-teszt elvégzése és a karantén). Románia a narancssárga színű csoportba került.

Forrás: korona.rmdsz.ro

Illusztráció:Clara Margais/Getty Images

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.