fbpx

Maradt a vészhelyzet, lazított a járványügyi korlátozásokon a kormány

A mai ülésén a kormány elfogadta az országos vészhelyzeti bizottság határozatban foglalt javaslatait, újabb 30 nappal meghosszabította a vészhelyzetet december 9-étől, de enyhített a járványügyi korlátozásokon.

A kormányhatározat szerint csütörtöktől szabadtéren csak a zsúfolt helyeken lesz kötelező a maszkviselés (buszmegállók, piacok, vásárok stb.), zárt térben továbbra is kötelező lesz.

Törölték az éjszakai kijárási tilalmat, a boltok és az éttermek 22 óráig maradhatnak nyitva, az eddigi 21 óra helyett.

A mozik, színházak és sportlétesítmények a férőhelyek 50 százalékával működhetnek, elfogadják a negatív tesztek felmutatását is.

A bevásárlóközpontokban és a nem létszükségleti cikkeket árusító üzletekben az oltott és a betegségből kigyógyultak mellett a negatív teszteredménnyel rendelkezők is beléphetnek (72 óránál nem régebbi PCR vagy 48 óránál nem régebbi antigén gyorsteszt negatív eredményét kell felmutatni).

Bárok, klubok, diszkók működése továbbra sem engedélyezett.

Karácsonykor és szilveszterkor nem korlátozzák az éttermek nyitva tartását, viszont a vendéglátóhelyek csak 50 százalékos helykihasználtsággal működhetnek. Az oltottak és a betegségen átesetettek mellett immár fogadhatnak olyan vendégeket is, akik negatív gyorsteszttel vagy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel tudják igazolni, hogy nem fertőzöttek.

Szilveszterkor lehet szabadtéri rendezvényeket szervezni, de a járványügyi szabályok betartásával.

 

 

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.