fbpx

Románia kizöldült, Finnország vörös lett

A járványügyi kockázat szempontjából Románia a vörös zónába sorolja azokat az országokat, amelyekben az utóbbi két hétben a lakosság több mint 3 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A sárga zónához tartoznak azok az országok, amelyek fertőzési rátája 1,5 és 3 ezrelék között van.  A másfél ezrelék alatti fertőzési rátájú országok képezik a zöld zónát.

Az Országos Vészhelyzeti Bizottság 113/2021.12.10. sz. határozata szerint vörös országok Montenegró, Nagy-Britannia, Szerbia, Irország, Törökország, Észtország, Szlovénia, Horvátország, Bulgária, Szlovákia, Ukrajna, Csehország, Belgium, Ausztria, Görögország, Hollandia és Oroszország, Magyarország, Dánia, Luxemburg, Németország, Svájc, Lengyelország, Norvégia, AEÁ, Ciprus, Franciaország és Portugália, a dél-afrikai térség államai de vörös lett Finnország is.

Sárga zónás többek között  Albánia, Olaszország, Svédország és Spanyolország .

Zöld országok között  Izrael, Kanada de zöld lett ROMÁNIA.

 

Az Európai Unió, Európai Gazdasági Térségből vagy a Svájci Államszövetségből vörös besorolású országaiból csak a teljes átoltottságot vagy a koronavírus-fertőzésből az utóbbi hat hónapban történt kigyógyulást tanúsító védettségi igazolvánnyal lehet karanténmentesen belépni Romániába. Akik nincsenek beoltva, vagy nem az utóbbi 180 napban estek át a betegségen, azoknak 72 óránál nem régebbi PCR-teszt felmutatása esetén 10 napra, teszt nélkül pedig 14 napra karanténba kell vonulniuk.

A sárga és zöld besorolású európai uniós országokból érkezőknél a 72 óránál nem régebbi PCR-teszt is, a beoltottsághoz és a betegségből történt kigyógyuláshoz hasonlóan, karanténmentességet biztosít.

Az Európai Unión, az Európai Gazdasági Térségen vagy a Svájci Államszövetségen kívül eső országokból érkező személyeknek, akik nincsenek beoltva vagy nem estek át az elmúlt hat hónapban (180 napban) a betegségen, függetlenül attól, hogy milyen besorolású országból érkeznek, ha felmutatnak egy negatív PCR-tesztet, amelyet legtöbb 48 órával a beszállás (azok esetében akik tömegszállítási eszközzel utaznak) előtt végeztek el, illetve az országba való belépés előtt (azok esetében, akik saját gépjáművel utaznak) 10 napra karanténkötelesek. Teszt felmutatása nélkül 14 nap a karantén. Az oltottak, vagy azok akik az utóbbi  180 napban estek át a betegségen és ha felmutatnak egy negatív PCR-tesztet, amelyet legtöbb 48 órával az országba való belépés előtt készült, nem karanténkötelesek.

Az új járványügyi beutazási korlátozások egyelőre 2022. január 8-áig maradnak hatályban.

Az adott ország besorolásától függetlenül nem kell karanténba vonulniuk a Romániába érkező 12 év alatti, illetve a negatív teszttel rendelkező 12 és 16 év közötti kiskorúaknak, az ország területét 24 órán belül elhagyó átutazóknak, valamint az ingázóknak. További kivételek ITT.

Az egészségügyi miniszter szerint december 20-ától a Romániába érkezőknek, a több európai ország által használt , beutazási formanyomtatványt (Passenger Locator Form) is ki kell majd tölteniük.

Az új lista december 12., vasárnap, 00:00 órától érvényes.

A teljes lista ITT.

Illusztráció: koronavirus. gov.hu

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.