fbpx

Mától érvénybe lépett a készenléti állapot

Részben megszűnt a kijárási tilalom: településen belül nem szükséges a nyilatkozat, de a települést továbbra is meghatározott esetekben hagyhatjuk el az új típusú egyéni felelősségvállalási nyilatkozat kitöltésével május 15-től kezdődően – többek között ezt is határozatban rögzítette az Országos Katasztrófavédelmi Bizottság a vészhelyzet idejére. Zárt térben kötelező a védőmaszk viselése, valamint a  másfél méteres távolságtartás. Továbbra is az otthoni munkavégzést ajánlják, és ahol ez nem lehetséges, a munkaadók kötelesek eltérő idősávban megszabni az alkalmazottak munkaidejét. Május 15-től megnyithatnak a szépségszalonok, fodrászatok, fogászati rendelők, múzeumok, parkok, szállodák, ám a teraszok, vendéglők, kávézók továbbra is zárva maradnak, és megengedett a szabadtéri mise és istentisztelet rendezése.  A külföldről érkezőknek kötelező a 14 napos otthoni elkülönítés, függetlenül attól, hogy melyik országból jöttek.

Továbbra is 14 napig  szünetel a légi közlekedés Románia, illetve Ausztria, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Spanyolország, az Egyesült Államok, Törökország és Irán között. Június elsejéig nem indulhatnak nemzetközi buszjáratok Olaszországba, Spanyolországba, Németországba, Franciaországba és Törökországba.

Újraindul a járóbeteg-ellátás, a kórházak fogadják a nem sürgősséginek minősülő eseteket is, a látogatási tilalom viszont továbbra is érvényes.

A kormány sürgősségi rendeletben június 1-ig meghosszabbította a kényszerszabadságra küldött alkalmazottak állami támogatását, május 31-ig a gyermekfelügyeleti szabadságot azoknak, akiknek ebben az időszakban jár le. A 12 évesnél kisebb gyerekek szülei a tanév végéig jogosultak gyerekfelügyeleti szabadságra. Szeptember 1-ig áfamentességet élveznek a járvány elleni védőfelszereléseket forgalmazó cégek. A szakorvosi vizsgálat továbbra is távkonzultációval lehetséges, amihez nem szükséges az egészségügyi kártya. A gazdasági egységek és közintézmények, amelyek több mint ötven személyt foglalkoztatnak, kötelesek három eltérő idősávban megszabni az alkalmazottak munkaidejét. A szállítócégeknek biztosítaniuk kell a tanulók térítésmentes szállítását, ez a közúti és a vasúti szállításra egyaránt érvényes.

Fotó:gov.ro

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.