fbpx

Meg kell találnunk az Igazit vagy Igazivá kell válnunk?

Pál Feri atya, mentálhigiénés szakember fogalmazza meg egyik párválasztásról szóló előadásában, hogy nem rátalálunk az Igazira, hanem Igazivá válik valaki számunkra az életünk során.

Mint három lány édesapja tudom, hogy el fog jönni az életben az a pillanat, amikor szülőként fogok szembesülni a párválasztás kérdéseivel, realitásával. Amikor gyermekeink a felnőtté válás útján társat keresnek maguknak, saját családot alapítanak, elképzeljük, milyen lesz majd ez az út számukra. Merre fog vezetni? Milyen gondokkal szembesülnek, miközben reméljük, hogy nem éri majd őket túl sok csalódás, kudarc. Akármennyire igyekszik egy szülő óvni gyermekét a rossz érzésektől, történésektől, vannak olyan kihívások, amelyeket ők maguk kell, majd megoldjanak az életben. Ezektől az érzelmi, lelki megmérettetésektől fejlődik az önismeretük, válnak erőssé és tudatossá.

Milyen realitások vannak ma, a XXI.-ik században párválasztás területén? Mi a ‘trend’ manapság, hogy megtalálják a fiatalok a hozzájuk leginkább illő társat? Mennyire nehezítette meg a járvány időszaka a fiatalok párválasztási szokásait, egyáltalán a lehetőségeit? Teljesen az online térbe szorult az ismerkedés, vagy még vannak fizikai, „off-line” impulzusok is a fiatalkorúak életében? Az bizonyos, hogy az online ismerkedés sokkal jobban hódít napjainkban, de fel kell tennünk a kérdést, hogy milyen veszélyei vannak ezeken a felületeken történő ismerkedésnek? A fiatalok tudatában vannak a veszélyeknek?

A járványidőszak megnehezítette a személyes találkozások létrejöttét, olyan programok szervezését, amely lehetővé teszi, hogy a fiatal közösségek együtt legyenek, ismerkedjenek. A kapcsolatteremtési lehetőségek nagy része az internet keretei közé szorult, amelynek pozitív oldala mellett nem szabad elfelejteni, hogy vannak veszélyei is. A gombnyomásra elérhető bárki számunkra még sebezhetőbbé tehet, még kiszolgáltatottabbá, ha nem vagyunk elővigyázatosak.

Azt tudjuk, hogy a történelem során a párválasztási szokások folyamatosan változtak és változni fognak. Szülőként igyekszünk megfelelő értékeket átadni gyermekeinknek, megtanítani őket, hogy az őszinteség, kedvesség, törődés, szeretet, tisztelet, kötődés mennyivel fontosabb szempontok kell, legyenek, mint csupán a megnyerő külső vagy a drága autók. Igyekszünk jó példákat közvetíteni, amiket majd kapcsolataikban is értékként vihetnek tovább.

De mit is keresnek ma a fiatalok egy társban? A tökéletest? Az Igazit? Aki megérti őket? Aki vigyáz rájuk? Aki feltétel nélkül szereti őket? És hol találják meg a megfelelő társat? Az online térben? Közösségi oldalakon? Társkereső oldalakon vagy maradnak a személyes találkozásnál? Van, aki már középiskolában megtalálja a megfelelő társát egy életre, viszont a legtöbb személynél egy hosszabb folyamat, tele ismerkedéssel, izgalommal, kérdésekkel, rosszabb esetben önbizalom hiánnyal és megannyi csalódással. Azt tudom, hogy ezekre a kérdésekre minden fiatalnak maga kell választ találnia, de azt is érzem, hogy az őket körülvevő barátok, szülők, ismerősök kéznyújtással, éber odafigyeléssel kell támogassák őket ezen az úton.

Fontos a fiatalokat napjainkban elsősorban arra bátorítani, hogy önmagukkal legyenek rendben. Ez mindennél fontosabb tényező, ami kihatással van nemcsak az önérzetre, személyiségre, iskolai vagy munkahelyi teljesítményre, de a párkeresés során történő folyamatokra is. Ha egy öntudatos személy keres párt, és itt beszélhetünk fiatalokról vagy idősebbekről egyaránt, aki rendben van saját értékeivel, önbizalma van, tudja ki ő és mennyit ér, ugyanakkor van arról is elképzelése, hogy milyen típusú pár illik hozzá, bizonyára meg fog rövidülni a párkeresés folyamata, hamarabb fog eljönni a nagybetűs Igazi. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a kiválasztottja hamarabb fog nagybetűs Igazivá válni számára.

Sok jó példa van kapcsolatok kialakításában olyan közösségekben ahol a fiatalok együtt dolgozhattak, mint ifjúsági csoportok, egyesületek, néptánccsoportok, egyházi ifjúsági csoportok, ezek támogatása, felkarolása fontos számomra. Mint már oly sokszor elmondtam 2022 az Ifjúság éve Európában, ezt igyekszem támogatni itt Hargita megyében is, ez pedig az idei elfogadott megyei tanács költségvetésében is meglátszik, nagyobb összeget fordítunk olyan programok szervezésére, amelyek az ifjúságot célozzák meg. Minden jó ötletet, javaslatot szívesen fogadok, amely ilyen programok szervezésében lehet hasznos, ezeket az [email protected] e-mail címre küldhetik.

A fiatalok formálják a jövő közösségeit, családjait, ezért fontos, hogy igazi értékközvetítők, értékek legyenek a társadalom számára a tisztelet és szeretet jegyében és ebben felelősséget kell vállaljunk.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.