fbpx

Megalakították az IT Plus Klasztert Csíksomlyón

Cél a helyi fejlesztés és megélhetés biztosítása

Megalakult az IT Plus Klaszter, az együttműködési szerződést a partnerek – Hargita Megye Tanácsa, Csíkszereda Város Önkormányzata, a Sapientia EMTE Gazdaság- és Humántudományok Kara, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium, a Központi Fejlesztési Régió és 14 Hargita megyei cég írta alá. Az eseménynek a Csíki Vállalkozók Egyesületének szervezésében a csíksomlyói Salvator Hotel adott helyet csütörtökön, április 18-án.

Benedek Zsombor, a Csíki Vállalkozók Egyesületének elnöke elmondta: a számítástechnika rohamosan fejlődő világában a klaszter a helyi fejlesztést és a megélhetés biztosítását kívánja előmozdítani.

– A klaszterbe való tömörülés révén a partnerek össze tudják hangolni szolgáltatásaikat, akárcsak a infrastruktúrát, közösen tudnak fejleszteni, ezáltal és a közös népszerűsítés segítségével növelik üzleti lehetőségeiket – ismertette Kozma István, az IT Plus Klaszter elnöke. Hozzátette: kifulladt a munkaerőpiac, nem elég az utánpótlásképzés, a számítástechnikát tanuló diákokat elszívják a nagy egyetemi központok, majd kevesen térnek haza. Azért fontos az oktatási intézményekkel való együttműködés, hogy közvetíteni tudják: itthon is van igény a szakemberekre, itt is megvan a lehetőség a karrierépítésre, magyarázta a szakember. A tanítást pedig naprakész információkkal tudja segíteni a klaszter, illetve szakmai támogatást nyújt. Ha a partnerek kialakítják közös kompetenciacsomagjukat, lehetőségük nyílik arra, hogy állami és európai uniós támogatásokra pályázzanak, mely finanszírozásokkal jönnek létre a legnagyobb fejlesztések – számolt be Kozma István. Hozzáfűzte: a klaszter szerepe az is, hogy a régió gazdasági szereplőiben tudatosítsa, az IT befektetés a hatékony működésbe, nem pedig pluszköltség.

Szőke Domokos, Csíkszereda alpolgármestere üdvözölte a kezdeményezést, illetve arról biztosította a jelenlevőket, hogy a város önkormányzata segíteni fogja a klasztert a hatékonyság működés érdekében.

Makó Zoltán, a Sapientia EMTE Gazdaság- és Humántudományok Karának dékánja elmondta: az egyetem egyik alapvető célja szintén a munkerő kinevelése, a fiatalok itthon tartása. Sok munka áll előttük, mondta, de reméli, hogy az együttműködés meghozza a várt eredményt. A cégek segítségükre lehetnek a tanterv felépítésében a naprakész szakmai információkkal, a közös szakmai gyakorlatok szervezésében.

A klaszter fontosságát hangsúlyozta az oktatás szempontjából Varga László, a Márton Áron Gimnázium igazgatója is. Mint ismertette, az intézmény nagy hangsúlyt fektet a logisztika, a humánerőforrás és az informatika szakok oktatására, ez az alapkövetelményeken túl az iskolán kívüli tevékenységekben is megnyilvánul. Az iskola és a vállalkozók közötti együttműködés elősegíti azoknak az alkotóknak a kinevelését, akik majd hozzájárulnak a gazdasági fejlődéshez.

Az alulról építkező partnerségek fontosak a pályázati források lehívásához, ismertette Lőrinczi Margit, a Központi Fejlesztési Régió területi szakértője. Mint mondta, Hargita Megye Tanácsával közösen már most várják a projektötleteket, amelyekre ki lehet dolgozni a finanszírozás rendszerét.

Más országokban is alakulnak klaszterek, hogy a kistérségekből való elvándorlást visszaszorítsák. Ezenkívül ez lehetőség arra is, hogy felülkerekedjenek a gazdasági válság okozta nehézségeken – mondták az Országos Klaszterszövetség jelen levő vezetőségi tagjai.

Gyergyó környékén is alakul egy klaszter, amely céljaként a faipar és fafeldolgozás jövőjét, fellendítését határozta meg, ismertette Molnár Judith, az ARBOR Vállalkozók Szövetségének elnöke.

– Hargita Megye Tanácsa fontosnak tartja az összefogást, és lehetőségeihez mérten próbál segíteni minden vállalkozói tömörülést. Meggyőződésünk, hogy az összefogásban rejlik a siker titka – mondta Becze István tanácsos.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke szerint szükség van minden ilyen kezdeményezésre. Megerősítette: mindenhol megpróbálnak partnerek lenni, támogatni fogják a gyergyói klasztert is.

– A cél a klaszter folyamatos fejlesztése, legalább regionális szintre – mondta Szabó Károly, a Csíki Vállalkozók Egyesületének ügyvezető igazgatója.

Hargita Megye Tanácsa részéről Borboly Csaba elnök írta alá a szerződést.

alairas

Csíkszereda, 2013. április 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.