fbpx

Megáldották a felújított tekerőpataki templomot

A Keresztelő Szent János tiszteletére felszentelt, 1838-ban épített gyergyótekerőpataki templom felújítási munkálatait nemrégiben fejezték be. A renovált templomot ünnepélyes szentmise keretében áldotta meg Jakubinyi György gyulafehérvári érsek, a június 24-én tartott ünnepség egyben a templom búcsúja is volt.

– Mindig nagy örömmel megyek el azokra az eseményekre, amelyeken felújított templomot áldunk meg. Ez ugyanis azt is jelenti, hogy a templomot használják, padjait koptatják. A hívek, a plébánia munkájának gyümölcsét is dicséri ez az alkalom – mondta ünnepi köszöntőjében az érsek.

Csedő István tekerőpataki plébános köszönetét fejezte ki minden támogatónak, majd ismertette, hogy milyen munkálatokat végeztek a templomon: eltávolították a sok kárt okozó vizet, a háromrétegű olajfestéket lekaparták a falakról, kívül és belül is meszeltek, új kövezett padlót fektettek le, felújították a tetőszerkezetet és cserepet cseréltek, felújították a harangtornyot, a padokat, restaurálták a fali és oltárképeket, az orgonát, kiépítették az épület fűtésrendszerét, kicserélték a nyílászárókat, valamint új csillárok kerültek a templomba.

Hargita Megye Tanácsa mintegy 125 ezer lejjel támogatta a templom felújítását. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke ennek kapcsán örömét fejezte ki, hogy szemmel láthatóvá válik az a munka, amelyet a megyei tanácsnál végeznek azért, hogy az intézmény egyháztámogatási programja elérje kitűzött célját

– Példaértékű volt a felújítás második szakasza, hiszen térségbeli szakemberek tervezték meg azt. Sikerült a templom régi fényét visszaadni olyan megoldásokkal, amelyek a gyergyói tervezők, mesteremberek és vállalkozók tudását dicsérik – mondta a megyeelnök ünnepi beszédében.

Csíkszereda, 2014. június 24.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.