fbpx

Megélhetést és jövőt biztosít a minőségi helyi termékek előállítása

Székelyföldi kézműves sajtok bemutatóját tartották március 10-én, szombaton a borospataki skanzenben. Az eseményen szakmai előadást tartott Kiss Ferenc sajtkészítő mester, és a zsűri elnökeként részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A megyeelnök gratulált az egy hete megnyitott gyimesközéploki tejgyár megvalósításához, amelyen, mint a rendezvénye elhangzott, sikerült az utolsó munkálatokat is elvégezni. Az európai uniós befektetéssel megvalósuló létesítményben elkészült a próbatermék, ahol joghurtot, kétféle érlelt sajtot, vajat fognak készíteni, illetve szeretnének részt venni az iskolai tej-kifli programban. A termékek márkája a Gyimesi sajt lesz, amihez készül a címke. A tervek szerint, két héten belül a gyárat teljes kapacitással beüzemelik, naponta ötezer liter tejet tudnak beoltani, számoltak be a sajtmustrán.

Demeter László biológus, a Pogány-havas Kistérségi Társulás munkatársa elmondta, évek óta próbálják felhívni a figyelmet helyi és nemzetközi szinte egyaránt a természeti gazdagság, a természetvédelem és a mezőgazdaság kapcsolódására. Ennek a legjobb példája a Gyimesek, és a térség által képviselt természeti értékek. Hozzátette: nagyon fontos a termelésben és a marketingben a fajgazdagság felhasználása, illetve annak tudatosítása, hogy ezeket a területeket kíméletes megművelésével lehet fenntartani. – Ez egy nagyon szép példája az ember és a természet harmónikus együttműködésének, és nagyon fontos, hogy a kezünkben van a lehetőség, csak élnünk kell vele, hogy a helyi emberek számára ezt kamatoztassuk – hangsúlyozta Demeter László.

Borboly Csaba azt mondta, nagyon büszkék a sajtcég tevékenységére, ami példaértékű lehet a többi kézműves szakma számára is. A megyeelnök úgy fogalmazott, a tejfeldolgozásban vannak lehetőségek, ami alternatívát kínál az állattartó gazdáknak is. De lehetőség a fiataljainknak is, akikre büszkék vagyunk, ha megállják a helyük a nagyvilágban, de arra biztatjuk őket, hogy emellett arra is törekedjenek és legyenek büszkék, hogy itthon meg tudnak élni olyan helyi termékeket előállítva, amelyekre külföldön is lehet kereslet. Gratulált a szervezőknek, Molnár Szabolcsnak és Sárig Attilának, mint mondta, már nagy szükség volt egy hasonló rendezvény megszervezésére.

Sánduly Edit, a Székelyföldi Sajtkészítők Kézműves Egyesülete beszámolt az egyesület létrejöttéről és célkitűzéseiről. Mint elmondta, sok támogatást kaptak a megyei tanácstól a Vidékfejlesztési Egyesületen keresztül, segítettek annak a jogi keretnek a létrehozásában, ami lehetőségeket biztosít a szervezetnek. 16 taggal indultak, később újabb nyolc tag csatlakozott hozzuk. Alapvető célkitűzésük a kézműves sajtok készítésének népszerűsítése, tesznek azért, hogy minél többen megismerjék és készítsék a kézműves sajtokat, hogy ezzel támogassák a családokat.

?
?

A sajtmustrán 22 fajta sajtot sorakoztattak fel, a szakmai zsűri értékelése mellett a közönségszavazás eredményét is figyelembe vették. A sajtkészítők két-két sajttal nevezhettek be, számolt be a részletekről Sárig Attila szervező. A zsűri értékelése alapján első lett Bányász József, második Molnár Csaba, harmadik pedig Sándor Győző. A zsűri által kiválasztott nyertesektől összesen ötven kilogramm sajtot vásárolt meg Pál Péter gyimesi vállalkozó, 25 kg-ot az első helyezettől, 15 kg-ot a másodiktól, és 10 kg-ot a harmadiktól. A közönségszavazás alapján első lett Sárig Attila, egyforma pontszámot kapott három sajt, ezeket Csibi Lóránd, Molnár Csaba és Sárig Attila készítették, illetve harmadik lett Bányász József sajtja.

Sárig Attila elmondta, a rendezvény elsősorban a sajtkészítőknek szólt, akiknek alkalmuk nyílt egymás termékeinek a megkóstolására és a tapasztalatcserére. Ezenkívül pedig a fogyasztókat célozták meg a sajtok népszerűsítésével.

A rendezvényt Molnár Szabolcs is sikeresként értékelte, amint a szervezők elmondták, remélik, hogy lesz folytatás.

Borboly Csaba megyeelnök közösségi oldalán élőben jelentkezett a helyszínről:

Csíkszereda, 2018. március 10.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.