fbpx

Meghirdette tűzoltó-egyesületeknek szóló pályázatát a megyei tanács

A Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesülete szervezésében március 19-én, szombaton Szentegyháza adott otthont az önkéntes tűzoltók éves szakmai konferenciájának. A helyi kultúrotthonban megszervezett találkozón a mintegy ötven Hargita megyei önkéntestűzoltó-csapat vezetőjén kívül a hazai (Olt Sürgősségi Esetek Felügyelősége – ISU Olt) és magyarországi hivatásos tűzoltók (Magyar Tűzoltó Szövetség) is képviseltették magukat, továbbá jelen volt Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és több település polgármestere meg alpolgármestere. Házigazdaként Rusz Szándor, Szentegyháza polgármestere köszöntötte a résztvevőket, majd Albert Csaba, a Hargita Megyei Önkéntes Tűzoltók Egyesületének elnöke ismertette a konferencia fő témáit.

A rendezvényen Borboly Csaba megyeelnök röviden ismertette az általa vezetett intézmény elemzőcsoportja megyei önkéntes tűzoltókról készülő jelentését, amelyet az 58 önkéntes csapatból 53 töltött ki. A készülő jelentés képezheti a jövőben az önkéntes tűzoltókkal foglalkozó tevékenységek alapját. Mint elhangzott, a hivatásos és önkéntes tűzoltókat tekintve Hargita megye az egyik legfelkészültebb az országban. Borboly Csaba arra is kitért, hogy a június 5-i választások után is folytatják a munkát, bármely tisztségben is lesz, a tűzoltók kiemelt figyelmet kapnak, hisz közös erőfeszítésre van szükség. Mint fogalmazott, az emberi életet és vagyont garantáló tevékenységekre oda kell figyelni, és össze kell hangolni megyei szinten a községek és városok együttműködését e téren. A megyeelnök előrevetítette, hogy az áprilisi tanácsülésen előterjeszti, az elkövetkező évekre mire kötelezi el magát a megyei tanács, ezáltal legyenek meg a fő irányok a várható lépésekről és teendőkről.

– Példaértékű, ahogyan ma már a tűzoltók egy-egy település alapját képezik, nem csak sürgős esetekben figyelnek oda, hanem eseményeket szerveznek, és különféle programokon is aktívan részt vesznek – fogalmazott Borboly Csaba.

Az idei pályázatokkal kapcsolatosan elmondta: a 200 ezer lej keretösszegű, önkéntes tűzoltók egyesületeit támogató program annyiban változott, hogy a tűzoltók által szervezett események, védőruhák, valamint képzések mellett idéntől kiadványok, kézikönyvek, szórólapok, oktató jellegű plakátok készítésére is pályázhatnak. Borboly Csaba megítélése szerint az élet védelme a legfontosabb, ezért a védőfelszerelések beszerzését támogatják leginkább, de akár versenyek megszervezésére, gyerekprogramokra, tankönyv készítésére is lehetőség nyílik a pályázat jóvoltából, hisz mindez hozzájárul a megye fejlődéséhez.

– Megyünk előre együttműködve, Hargita Megye Tanácsa ez évben is már sok jó projektet támogatott a visszaosztott pénzből, többek között Lövétén sikerült korszerű járművet vásárolni Magyarországról, és további autók vásárlására is lesz lehetőség. Emellett több községi tűzoltóállomás kiépítése elkezdődött vagy már befejezés előtt áll.

A megyeelnök megköszönte az önkéntes tűzoltók áldozatos munkáját, valamint a megyei egyesületnek is köszönetét fejezte ki és támogatásáról biztosította. Együtt dolgozva, szolidaritással mindent hatékonyan és eredményesebben el lehet végezni – summázta Borboly Csaba.

Az önkéntes tűzoltók egyesületeinek szóló támogatási program itt érhető el: http://hargitamegye.ro/hargita-megye-tanacsa/programok/aktiv-palyazatok/tuzolto-egyesuletek-programja.html

A pályázatokat Hargita Megye Tanácsa iktatójában 2016. április 1-jén 12 óráig, valamint a területi irodákban 2016. április 1-jén 10 óráig lehet benyújtani.

A pályázatok online is benyújthatók a következő linken: http://www.hargitamegye.ro:8090/?lang=hu, valamint elektronikus formában a salamonendre@hargitamegye.ro e-mail-címen. Részletes információ található a http://palyazatok.hargitamegye.ro/ honlapon.

Csíkszereda, 2016. március 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.