fbpx

Meghirdették Hargita Megye Tanácsa pályázati programjait

Beiktatták megyei tanácsosi tisztségbe Kozma Istvánt, a CSTIT elnökét Hargita Megye Tanácsa március 4-i, soros havi ülésén. Ebből az alkalomból jelen voltak a Csík-, Gyergyó-, Udvarhely-térségi ifjúsági tanácsok képviselői is az ülésen. Kozma István megköszönte a fiataloknak a részvételt, és kiemelte, hogy legjobb tudásához mérten igyekezni fog, hogy képviselje az érdekeiket, látásmódjukat a megyei tanácsban. Borboly Csaba megyeelnök köszöntötte az új tanácsost, és kiemelte, hogy Hagita Megye Tanácsa ülésein majdnem mindenik napirendi pont a fiatalokról szól, az elvándorlás megállítására, a kistelepülések élhetővé tételére törekednek, éppen ezért örül, hogy az új tanácsos beiktatásával még erőteljesebben hallatszani fog a fiatalok hangja, véleménye, ami nyomán számukra kedvező döntések születhetnek. Az elöljáró jelképesen egy golyóstollal ajándékozta meg az új tanácsost, azzal a megjegyzéssel, hogy minél több olyan határozattervezetet írjon alá, amely a megyében élő fiatalok érdekeit szolgálja.

Ugyanakkor elfogadták a megyei tanács pályázatait szabályozó határozatokat, így a megyében működő civilszervezetek és egyházak forrásokat igényelhetnek kulturális, ifjúsági, családi, sport-, tűzoltó-, népviselet- és turisztikai programjaik megvalósítására. Borboly Csaba elmondta, már nagyon várták a szervezetek a pályázati kiírásokat, hiszen ennek függvényében tudják összeállítani éves tevékenységüket, a törvényesség betartása érdekében azonban csak most tudták elfogadni a vonatkozó határozatokat. Kiemelte, idén bővült a támogatható tevékenységek köre, és ennek folyományaként a pályázható összeg is növekedett. A sporttevékenységeket támogató program keretösszege a 2015-ös évre jelentősen növekedett, a tavalyi 270 000 lej helyett idén már 350 000 lej. Az eddigi tapasztalatok szerint ugyanis az igényelt összeg jóval nagyobb volt, mint a pályázható keret. Az ifjúsági tevékenységeket támogató program keretösszege idén 150 000 lej, az eddigi 120 000 lej helyett. A támogatott tevékenységek köre bővült az úgynevezett iskola utáni foglalkozásokkal (afterschool) is, ugyanakkor a program támogatni kívánja a fiatalok gasztronómiai ismereteinek fejlesztését szolgáló felszerelések beszerzését is. Szintén növekedett a román kulturális program keretösszege, amely idén 49 000 lej.

A tűzoltóprogram idei újdonsága, hogy a megfogalmazott igényekre válaszolva támogatják az önkéntes tűzoltók utánpótlásának kinevelését, így pályázhatnak védőfelszerelések vásárlására fiatalok számára, illetve nekik szóló különböző események, versenyek, képzések szervezésére. Az idei kulturális program prioritásai, mind a magyar, mind a román közösségek esetében, az amatőr színjátszók és fúvószenekarok támogatása, valamint a rendszeres néptáncoktatás és táncházak szervezése. A turisztikai tevékenységeknek szóló programban idén lehetőség nyílik képzések és turistatalálkozókat célzó kezdeményezések támogatására is. A pályázatnak köszönhetően idén finanszírozást lehet nyerni a különböző turisztikai látványosságok bővítésére, fejlesztésére vagy akár újak létrehozására. Továbbá a bicikliutak és tematikus parkok mellett idén finanszíroznák a turistautak, illetve ásványvízforrások és fürdők felújítását.

Fontos megjegyezni, hogy olyan programok kapnak támogatást, amelyek a szerződés megkötésének időpontjától indulnak, vagyis a már folyamatban lévő projektek nem részesülhetnek a fenti pályázatokból.

A pályázattervezetek megtekinthetőek a http://hargitamegye.ro/hargita-megye-tanacsa/programok/aktiv-palyazatok/2015-os-palyazat-tervezetek.html honlapon.

Csíkszereda, 2015. március 4.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.