fbpx

Visszaszereznék az üdülőváros egykori címeit

Borszékre látogatott az elmúlt hétvégén Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Barti Tihamér alelnök és Bende Sándor megyei tanácsos, ahol Mik József polgármesterrel együtt annak a lehetőségét vizsgálták meg, hogy a megye egyik legfontosabb fejlesztését miként tudják végigvinni annak érdekében, hogy a már elkezdett beruházások ne vesszenek kárba. A megyeelnök elmondása szerint ugyanis fontos, hogy ez a beruházás folytatódjon, hiszen ez nemcsak a város, hanem egész Székelyföld számára a jó hírnév visszaszerzésének komoly lehetősége.

– Borszék mindig is  fürdőtelepülés jellegéről volt híres. A megyei tanácsnak lehet és kell legyen felelősége, ugyanakkor nagyon fontos, hogy a megye többi politikusa, az ország kormányzati, parlamenti tisztségviselőivel együtt próbáljuk keresni a megoldást, hogy ebben a városban a gazdasági növekedés töretlenül tudjon haladni, újrainduljanak a fejlesztések, ehhez pedig közös munka szükséges – fűzte hozzá Borboly Csaba.

Barti Tihamér alelnök úgy látja, hogy a fürdőváros megérdemli ezt a befektetést, ehhez azonban szükség van arra, hogy bukaresti szintről is biztosítsák azt az anyagi támogatást, ami ahhoz szükséges, hogy a beruházás befejeződjön. Hargita Megye Tanácsa felsorakozott Borszék mellé, mivel ez a megyén túlnövő érdek, ezért szükség van más források becsatolására, kormányzati szintről is, nyilatkozta a helyszínen az alelnök.

A megye üdülőtelepüléseire a 90-es évek után hanyatlás jellemző, annak ellenére, hogy Borszék Európa egyik üdülőkincse volt, erre a szintre kell visszaállítani a város hírnevét, fogalmazott Bende Sándor megyei tanácsos.

– Amint azt a tusnádfürdői és parajdi példa is mutatja, a beruházás meghozta gyümölcsét. Fontos megjegyezni, hogy ezen beruházások nem egymás ellen jöttek létre, hiszen sokkal több turista látogat el térségünkbe, hogy ha több beruházás, több lehetőség van, ezt a vonalat támogatja Hargita Megye Tanácsának elnöke és a megyei tanács összes tagja is – nyilatkozta a politikus.

Mik József polgármester beszámolt az eddig elért eredményekről és a kitűzött célokról. 2009-től elindult egy olyan fejlesztés, amelynek köszönhetően jelenleg 700 szálláshely van, és ez folyamatosan bővül, a cél 2500 szálláshely biztosítása.

– Köszönhetően az eddigi fejlesztéseknek és a sípályáknak, az eddigi háromnapos téli szezon helyett most már három hónapig lehet élvezni a város szolgáltatásait, így az egyik legkeresettebb sípályává vált a környéken. Ugyanakkor az önkormányzat minden erőfeszítést megtett, hogy nyáron is minél több turistát csaljon a környékre a rendezvények és a teljes infrastruktúra felújítása révén. Viszont Borszéken addig nincs igazi turizmus, amíg nem sikerül a kezelőbázist újraindítani. 2001-ben elvesztette az országos érdekeltségű fürdővárosi és a balneoklimatikus címet is, majdnem lekerült a turisztikai térképről is. Vissza kell adni Borszék nemzetközi hírnevét, hiszen egykor olyan üdülőtelepülésekkel együtt emlegették, mint Karlovy Vary és Baden-Baden – hangsúlyozta Mik József.

A beruházás 2010-ben kezdődött kormánytámogatásból, amelynek összértéke 31 millió lej volt, ebből 14 millió lejt sikerült befektetni, így megvalósítva a munkálatok felét. Mivel 2012-ben a támogatás megszűnt, ezért szükség van további 14 millió lejre. Annak érdekében, hogy az elkezdett beruházás befejeződjön és elérje célját, a helyi tanács 5 millió lej hitelből, Hargita Megye Tanácsa pedig 10 millió lejjel finanszírozná a település fejlesztését.

A tervezett kezelőbázis és wellnessközpont kapacitása nyáron 1000 fő, míg télen 700 fő lenne, így Románia egyik legnagyobb kezelőközpontjáról beszélhetünk majd. Egyedisége közé tartozik, hogy hideg és meleg borvízben is alkalom nyílik fürdeni. Összehasonlítva Karlovy Varyval, ahol a régi, hagyományos kádas fürdő működik, Borszéken medencében is lehet melegített ásványvízben fürdeni, ennek érdekében szükség van a megyei tanács támogatására, hiszen városunk az egyik alappillére lesz Hargita megye turizmusának – tette hozzá a polgármester.

Csíkszereda, 2015. március 3.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

1 Hozzászólás