fbpx

Meghosszabbították az egyháztámogatási program leadási határidejét

Meghosszabbította a leadási határidőt Hargita Megye Tanácsa, június 4-ig várják a pályázatok benyújtását. A megyei tanács 2018-ban is meghirdette Egyháztámogatási programját a Hargita megyei templomok, egyházi épületek felújításának, építésének támogatására.

Az idei kiírás keretében alapeszközöket, melyek használati ideje nagyobb egy évnél és egységáruk (beleértve az ÁFÁ-t is) nagyobb mint 2500 lej, nem tudnak finanszírozni a pályázat keretében, viszont ezek önrészként elszámolhatóak (pl. kazán, harang, toronyóra stb.). A fűtésrendszerekre vonatkozó pályázati kérések esetén támogatást nyújtanak a beszereléshez vagy felújításhoz szükséges anyagvásárlásra és munkálatokra. A támogatás kiterjed meglevő orgonák, valamint toronyórák felújítási munkálataira, tervezési munkálatokat viszont nem áll módukban támogatni. A pályázati kiírás templomok és más egyházi épületek építésére és felújítására, valamint az egyház tulajdonában lévő ingóságok karbantartására és állagmegóvására vonatkozik. Nem támogathatják a következő munkálatokat: tereprendezés, kerítésjavítás, melléképületek építése és javítása stb.

– Célunk ezúttal is az, hogy segítsük a történelmi egyházakat a különböző munkálatok, beruházások megvalósításában, épített örökségünk megőrzésében, hiszen egyházaink igencsak fontos szerepet töltenek be közösségeink életében – mondta a kiírás kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

A pályázatokat Hargita Megye Tanácsának iktatójába (Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám), vagy a  területi irodáknál (Székelyudvarhely, 1918. December 1. út 9. szám; Székelykeresztúr, Szabadság tér 55. szám, II. emelet; Gyergyószentmiklós, Szabadság tér 12. szám, 5-ös iroda; Maroshévíz, Nicolae Bălcescu út 14. szám (a városháza épülete), II. emelet, 214-es iroda) lehet benyújtani.

Nem hagynak jóvá vissza nem térítendő támogatást azoknak az egyházközségeknek, amelyek nem számolták el az előző évben jóváhagyott vissza nem térítendő támogatást, nem fizették vissza a jóváhagyott és el nem számolt összegeket (beleértve az összegekhez tartozó késedelmi kamatokat és büntetéseket), valamint azoknak az egyházközségeknek, amelyekkel perben áll a megyei tanács. A pénzügyi támogatás igénylésére összeállított iratcsomónak kötelezően tartalmaznia kell az egyházi főhatóság engedélyét, a Hargita Megye Tanácsától igényelt pénzügyi támogatás megszerzésére.

A Hargita Megye Tanácsa által biztosított támogatás a kérelmező egyházközség által letett költségelőirányzat teljes értékének legtöbb 80%-át fogja képezni. A különbségből adódó 20%-ot a kérelmező egyházközség kell biztosítsa. Felhívjuk a figyelmet, hogy a kérelmező 20%-os önrészét az egyházközség által benyújtott költségelőirányzat teljes értékére kell számolni, és nem a Hargita Megye Tanácsa által biztosított támogatás értékére. Továbbá az önrész legkevesebb 20%-os értéke változhat a Hargita Megye Tanácsa által nyújtott pénzügyi támogatás értékének függvényében.

A pénzügyi támogatásra jóváhagyott összegek teljes egészében, vagy adott esetben részletekben a kérelmező egyházközségnek lesznek kiutalva, az egyházi főhatóság tájékoztatásával. Az elszámoló okiratokat 2018. december 15-ig kell benyújtani. Ajánlott az elszámoló okiratok benyújtása a munkálatok elvégzése és átadása utáni harminc napon belül, de nem később, mint a finanszírozási szerződés határidejének lejárta (2018. december 15.). Abban az esetben, ha a pályázati kérelem nem felel meg a részvételi feltételeknek, nem részesül támogatásban.

A vissza nem térítendő támogatás igényelhető a program útmutatójában leírtak értelmében kitöltött pályázati űrlap alapján, amely Hargita Megye Tanácsának székhelyén (Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám, 206-os iroda), illetve a területi irodáknál igényelhető, valamint letölthető a megyei tanács honlapjáról: egyhazak.hargitamegye.ro. Kapcsolattartó személy: Szabó Szidónia, tel.: 0266-207700 (belső: 1105), e-mail: szaboszidonia@hargitamegye.ro.

Csíkszereda, 2018. május 18.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.