fbpx

Megjelent a Hivatalos Közlönyben a koronavírus-fertőzés diagnosztizálását és kezelését szabályozó új rendelet

Január 13-án megjelent a Hivatalos Közlönyben a koronavírus-fertőzés diagnosztizálását és kezelését lépésről lépésre szabályozó 74. számú  egészségügyi minisztériumi rendelet.

Az eljárás újdonsága, hogy ezentúl nem kórházakban, hanem járóbeteg-rendszerben működő Covid-kezelési központokban mérik fel az enyhe tüneteket mutató vagy tünetmentes koronavírus-fertőzöttek állapotát, és az otthoni kezeléshez szükséges gyógyszereket is felírják.

Hargita megyében 6 COVID AMBULANCIA nyílt:

2 Csíkszeredában – 1 a megyei kórház udvarán, 1 csíksomlyói kórház épületében

1 Szentegyházán – Egészségügyi Központ épületében

1 Székelyudvarhelyen – a kórház udvarán (a volt étkezde)

1 Gyergyószentmiklóson- a kórház épületében

1 Maroshévízen- a kórház épületében

A központok elérhetőségei itt: https://dspharghita.ro/ro/

 

Bárki háziorvosi beutaló nélkül is ellátásban részesül ezekben a létesítményekben, ha pozitív lett a koronavírus-tesztje és az egészségügyi hatóságok „Corona Forms” nevű országos nyilvántartásába is bekerült az eredménye ,  függetlenül attól, hogy rendelkezik-e egészségügyi biztosítással. Ezeknek az egészségügyi szolgáltatásoknak a költségeit az országos egészségbiztosító pénztár fedezi.

A kivizsgálás és kezelés egynapos kórházi beutalásnak felel meg, és azokban az esetekben alkalmazzák, amelyek nem igényelnek folyamatos kórházi kezelést, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az otthoni elszigetelésben maradó fertőzöttek is hozzájussanak az eddig kizárólag kórházakban használt antivirális gyógyszerekhez.

Ha valakiben, a tünetek alapján,  felmerül a gyanú, hogy megfertőzte a koronavírus, a következő lehetőségek közül választhat:

  1. a háziorvosához fordul útmutatásért
  2. elvégez egy gyógyszertárakból is beszerezhető antigén tesztet, vagy valamelyik  laboratóriumban  PCR-tesztet végeztet
  3. felhívja a 112-es egységes segélyhívó számot, és kihívja a mentőszolgálatot, amelynek az orvosai felmérik az állapotát, és mintát vesznek tőle a koronavírusteszt elvégzéséhez
  4. a Csíkszeredai Megyei kórház sürgősségi betegellátó osztályának ügyeletéhez fordul

Súlyos tünetek esetén azonnal a 112 kell hívni főleg ha betegnek lélegeztetésre van szüksége, azonnal kórházba szállítják, még a koronavírusteszt elvégése előtt.

Beutalhatják azokat is, akiknél enyhe tünetek jelentkeznek, de olyan társbetegségekben szenvednek, amelyek kezelése otthonukban nem végezhető el. A fertőzöttek saját felelősségre elutasíthatják a kórházba szállításukat.

A veszélyeztetett kategóriákhoz tartozó beteget enyhe tünetek esetén a háziorvos, a kórház ügyeletes orvosa vagy a mentőorvos még a koronavírusteszt elvégése előtt a Covid-kezelési központok valamelyikébe irányítja, ahol felmérik az állapotát.

Akiknek pozitív a gyógyszertárban, laboratóriumban vagy a mentőszolgálat által elvégzett tesztjének eredménye, azok kötelesek a háziorvosukhoz fordulni, ha pedig nincs háziorvosuk, akkor értesíteniük kell a megyei egészségügyi igazgatóságot, ahol nyilvántartásba veszik őket.

A fertőzött oltatlan tünetmentes személyeknek 10 napig, a beoltottaknak, illetve a betegségen az utóbbi 180 napban átesetteknek 7 napig kell otthonukban elkülönítve tartózkodniuk, folyamatosan tartva a kapcsolatot a háziorvosukkal.

A fertőzött és tüneteket mutató beteg állapotát a háziorvos és esetenként a Covid-kezelési központok orvosai mérik fel. A Covid-kezelési központoknál csak pozitív teszteredményű személyek jelentkezhetnek.

Az otthonukban felügyelet alatt tartott betegeket azonnal a Covid-kezelési központokhoz irányítják, ha 5 napon keresztül folyamatosan magas lázuk van, erős száraz köhögés lép fel, a vérük oxigénszintje 94 százalék alá csökken, nehézlégzésük van, mély belégzéskor fáj a mellkasuk, hosszan tartó legyengülést vagy erős izomfájdalmakat tapasztalnak.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.