fbpx

Megnyílt a Magyar Ügyek Háza Csíkszeredában

A levélben szavazó külhoni magyar állampolgároknak nyújtanak segítséget a csíkszeredai Magyar Ügyek Házában, amely március 26-án, hétfőn reggel nyílt meg, és az RMDSZ Csíki Területi Szervezete, valamint az Eurotrans Alapítvány működteti Magyarország főkonzulátusának Gál Sándor utcai épületével, a Lazarus-házzal átellenben.

Az átadáson Tóth László, Magyarország csíkszeredai főkonzulja köszönetet mondott a működtetőknek hangsúlyozva, hogy a levélszavazáshoz szükséges azonosító nyilatkozatok helyes kitöltéséhez nyújtott segítség az érvénytelen szavazatok számának csökkentését célozza, mivel 2014-ben a levélszavazatok 18 százaléka érvénytelen volt. Mivel április 8-án Székelyföldről mintegy 150 ezer szavazatra számítanak, a 18 százalék nagy szám lenne, ezt szeretnék elkerülni.

Borboly Csaba, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének elnöke elmondta, köszönet jár Kelemen Hunor szövetségi elnöknek az iroda megnyitásáért, amely nem csupán az elkövetkező két hétben fog működni. A választások fontosságát hangsúlyozva a területi elnök rámutatott, hogy a romániai magyarság két lábon áll: az RMDSZ a bukaresti törvényhozásban áll helyt – az utóbbi időben javult az eredményessége, ezen belül a csíki csapat is jól érvényesíti a térség érdekeit –, és az Orbán Viktor vezette magyar kormányra is számíthat a közösség. Példának hozta fel, hogy a magyar állam kivitelezi Erdélyben a legnagyobb óvodaépítő programot. „A választás tétje e stratégiai együttműködés folytatása. Szeretnénk, hogy továbbra is egy erős, nemzetileg elkötelezett parlament és kormány működjön” – jelentette ki. Hozzátette: Kelemen Hunor és Orbán Viktor konkrét ügyek mentén tárgyalnak, ezt kell tovább erősíteni. Azzal a kéréssel fordult a polgármesterekhez, hogy segítsenek az azonosító nyilatkozatok helyes kitöltésében. „Csíkra lehet számítani, és Csík is számít a magyar kormányra” – mondta.

2018.03.26 - MagyarÜgyekHaza-Csikszereda-megnyito01

Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora szerint a csíki területi szervezet az egyik leghatékonyabb munkát végzi a Szövetségben, ami a szavazatok számán eddig is látszott, és ezután is látszani fog. Elmondta, hogy a Magyar Ügyek Házának munkatársaira április 8. után is rengeteg munka vár, ugyanis a határon túli magyarságnak szánt anyaországi pályázatok kapcsán tanácsadással szolgálnak majd. „Az elkövetkező hónapokban, években a csíkszeredai Magyar Ügyek Háza az egyik legfontosabb központja lesz a székelyeknek” – jelentette ki a szenátor.

András Pál, a külképviseleti választások lebonyolításáért felelős miniszteri biztos közölte, hogy összesen 378.622 külhoni magyar állampolgár regisztrált a március 25-i határidőig. Mint elmondta, az azonosító nyilatkozatok kitöltésében való segítségnyújtásnál az iroda munkatársainak három fő dologra kell figyelniük: van-e aláírás, az anya leánykori nevét írták-e be, és megfelelően le van-e zárva a boríték. Hangsúlyozta, hogy a szavazólap kitöltésében természetesen semmiféle segítséget nem nyújtanak, hiszen minden voks titkos. Felhívta a figyelmet arra, hogy a csíkszeredai főkonzulátus hosszabbított nyitvatartással várja a magyar állampolgárokat, húsvétvasárnap és húsvéthétfő kivételével naponta 6 és 22 óra között, szombaton is. Ráadásul április 6-án, pénteken éjfélig várják a szavazókat.

Becze István, a csíki területi szervezet ügyvezető elnöke hozzátette, hogy a Magyar Ügyek Háza nyitvatartását a főkonzulátus programjához igazították, emellett a területi és a helyi szervezeteknél egy-egy személy segít az azonosítólapok kitöltésében, akik elérhetősége a következő linken található: http://csikirmdsz.ro/hu/nd/11347/csik-terseg-telepulesein-az-alabbi-szemelyek-segitenek-onoknek

A Magyar Ügyek Háza átadásán jelen volt Farkas Balázs konzul, valamint több csíki település polgármestere is: Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai, Ferencz Tibor szépvízi, Kozma István szentsimoni, Székely Ernő szentkirályi és Kencse Előd szentimrei elöljáró, továbbá Füleki Zoltán csíkszeredai, Dobos László szentmihályi és Szabó László csíkszentgyörgyi alpolgármester.

Ráduly Róbert Kálmán emlékeztetett arra, hogy Csíkszereda város eddig is élen járt a magyar állampolgárság felvételében, valamint a regisztráció és a szavazási részvétel terén egyaránt, a csíkszeredai elöljárók közösen tették le az állampolgári esküt. Úgy látja, az irodában végzett munka hatékonyságát jól lehet majd mérni az érvényes szavazatok számában. Szerinte a négy évvel ezelőtti érvénytelen voksok aránya a tapasztalat hiányának tudható be, idén ez már másképp lesz.

Székely Ernő polgármester elmondta, hogy az általa vezetett községben a templommal szemben található Szent István-házban a helyi RMDSZ-szervezet munkatársai naponta 12–18 óra között várják a magyar állampolgárokat, és urnát is kihelyeztek, amelybe a szavazatot tartalmazó borítékot dobhatják.

Hasonlóképpen, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének csíkszeredai, Mihai Eminescu utca 2A szám alatti irodájában is urnába dobhatják levélszavazatukat a külhoni állampolgárok.

Az Eurotrans Alapítvány az RMDSZ-szel partnerségben 2017. július második felében indította tájékoztató jellegű regisztrációs kampányát a 2018-as magyarországi országgyűlési választásokra. A kampány célja a szavazáshoz szükséges tudnivalók ismertetése volt. A csíki területi szervezet szerepet vállalt a regisztráció megszervezésében is: aki betért a területi szervezet irodájába, annak segítettek regisztrálni, ezenkívül önkéntesekkel telefonon keresték meg a lakosságot, és tájékoztatták a regisztráció fontosságáról, közölték a fontosabb információkat. A szavazásról minden információ megtalálható a főkonzulátus honlapján (https://csikszereda.mfa.gov.hu/) és Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/HunConsulate.Csikszereda/).

A Magyar Ügyek Háza átadásán elhangzott, hogy egyúttal folytatják az aláírásgyűjtést a Minority SafePack európai kisebbségjogi kezdeményezés támogatására, a Magyar Ügyek Házában is alá lehet írni az április 3-i határidőig. A csíki területi szervezet eddig is a vállalt számnál többet teljesített, több mint 25 ezret gyűjtött, és további 2800 összegyűjtését tervezi, közölte Becze István.

Csíkszereda, 2018. március 26.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.