fbpx

Megújult a lövétei templom

Október 22-én, vasárnap délelőtt 11 órakor Tamás József püspök ünnepélyes szentmise keretében megáldotta a felújított lövétei plébániatemplomot. Az ünnepségen részt vet Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Lukács Levente, a megyei tanács egyházi ügyekkel foglalkozó munkatársa is.

A lövétei egyházközség Kisboldogasszony titulusú temploma az idén nagymértékű külső felújítási munkálaton ment át. A felújítás tartalmazta a salétrom által kárt okozott cementes burkolatok eltávolítását, a sérült, megmozdult vakolatfelületek leverését, máshelyen pedig a különböző festékanyagok lecsiszolását, majd folytatódott a hiányos falfelületek kiegészítő meszes vakolattal való ellátásával, a templom teljes újrasimításával és az újrafestésével. Ugyanakkor szükségessé vált a templom udvarán egy teljes körű tereprendezés, amely egy új kövezett járdát foglal magába. A munkálatok Hargita Megye Tanácsa, Lövéte önkormányzata, a helyi közbirtokosság, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma és a jóakaratú hívek támogatásával jött létre.

Az ünnepi szentmisében Tamás József püspök megáldotta a felújított templomot és a templomteret. László István, lövétei plébános köszönetét fejezte ki Hargita Megye Tanácsának, a templom felújításához nyújtott támogatásáért.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke ünnepi beszédében Dávid és Góliát példáját hozta fel. Elmondta, nem mindig a fizikai nagyság, a kimondott nagy szavak viszik előbbre a dolgokat, hanem az ész, az összefogás és a hit.

– Október 23-án azt ünnepeljük amikor – Dávidhoz hasonlóan – a magyar nemzet legyőzött egy nagy birodalmat. 1956 tanulsága az, hogy elődeink mertek nagyok lenni, szembe mertek menni a rendszerrel, és győztek. Lövétén is, ha van összefogás, közös akarat, akkor nincs olyan, hogy valamit nem lehet megcsinálni. A mai ünnep ennek ékes bizonyítéka – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök.

Beszédében köszönetét fejezte ki a felelős magyar kormánynak, akik ugyancsak támogatták  az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül a templom felújítását.

– Jó, hogy van egy felelős magyar kormány, akire tudunk számítani. Ma ennek is köszönetet mondunk. Az ‘56-os forradalom a magyar nemzet kiteljesedését jelenti, hisz minden magyar számíthat minden magyarra. Azt kívánom, hogy az elkövetkezőkben is számítsunk egymásra, és ha hitben megerősödve tesszük ezt, akkor nincs lehetetlen – zárta beszédét Borboly Csaba.

Az elmúlt 5 évben Hargita Megye Tanácsa 180 000 lejjel járult hozza egyháztámogatási programján keresztül a templom és a közösségi ház felújításához. 2013-2014-ben a közösségi ház felújítását 50 000 lejjel támogatták, 2015-ben a templom belső felújításához 40 000 lejjel járultak hozza. 2016-ban a közösségi ház felújítását újabb 30 000 lejjel támogatták, továbbá a templom fűtésrendszerének kiépítését 10 000 lejjel segítették elő. Idén 50 000 lejjel járultak hozza a templom külső felújításához.

A Hargita megyei templomok, egyházi épületek felújításának, építésének támogatási pályázatának második kiírására október 20-án járt le a leadási határidő. A támogatott tevékenységek: szociális célra hasznosított ingatlanok felújítása, építése; a fűtésrendszerek kiépítése a templomokban; a templomok és más egyházi épületek építése, felújítása; valamint ravatalozók építése, felújítása.

További részletek Hargita Megye Tanácsa egyháztámogatási programjáról:

http://hargitamegye.ro/egyhazak/egyhaztamogatasi-program/egyhaztamogatasi-program-2017.html

Az egyházakkal kapcsolatos híreinket itt találják:

http://egyhazak.hargitamegye.ro/

Csíkszereda, 2017. október 22.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.