fbpx

Megújult az iskola, amely elindította a kalákamozgalmat

Teljes belső felújítást végeztek a románandrásfalvi I–VIII. osztályos általános iskolában Hargita Megye Tanácsa kalákakezdeményezése nyomán. Borboly Csaba megyeelnök elmondása szerint a Románandrásfalván az iskola vezetősége és a község elöljárói párbeszédének hiányában tavaly kirobbant konfliktus következtében született az ötlet, hogy a megyei tanács, a helyi önkormányzat, szülők, cégek és civilek összefogásával újítsák fel a tanintézeteket, megfelelő körülményeket biztosítva ezáltal a gyerekek oktatásához. Hargita Megye Tanácsa vállalta, hogy finanszírozza azoknak az alapanyagoknak a megvásárlását, amelyeket nem tudnak a helyiek biztosítani, a közösség pedig munkával, faanyaggal járult hozzá a javításokhoz.

– Számos oktatási intézmény volt hasonló helyzetben a megyében, és a megyei tanácsnak saját erőből nem lett volna lehetősége mindeniket felújítani, de összefogással máris nagyon sok problémát sikerült megoldani. Külön öröm a románandrásfalvi iskola felújítása, hiszen orvosoltuk a gondokat abban az intézményben, amelynek hiányosságai miatt kipattant a kaláka ötlete. Ez is bizonyítja, hogy ha egy problémát nem teherként kezelünk, nem egymást hibáztatjuk a kialakult helyzetért, hanem megpróbálunk megoldást keresni, az többszörösen is meghozza gyümölcsét, hiszen egyetlen iskola működési problémájából kiindulva számos tanintézet gondjai oldódtak meg – fejezte ki örömét a felújítás kapcsán a megyeelnök.

A románandrásfalvi általános iskolában teljes belső felújítást végeztek, meszeltek, kijavították a mennyezetet, belső mosdókat alakítottak ki, a csempekányhák helyett kandallókat vásároltak, korszerű világítótesteket szereltek fel, kicserélték az ajtókat, az ablakokat, új padlózat került az osztálytermekbe, illetve kutat fúrtak a szükséges vízmennyiség biztosításához.

A kalákák helyszíneiről bővebben a http://kalaka.hargitamegye.ro/ honlapon vagy az erre a célra kialakított közösségi oldalon (https://www.facebook.com/kalakaHR) tájékozódhatnak, ugyanitt találnak fotógalériákat az eddigi munkálatok helyszíneiről, valamint interaktív térképünkön nyomon követhetik, mely tanintézetek részesülnek támogatásban.

 Csíkszereda, 2014. január 20.

 712 total views,  1 views today

Hozzászólások
Loading...
Megszakítás