fbpx

Megünnepelték az ötvenedik kötet megjelenését

Ex Libris – Könyvjegyek címmel Siklódy Ferenc grafikáiból nyílt kiállítás a csíkszeredai Megyeháza Galériában november 17-én, csütörtökön. A rajzok a Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Kiadóhivatal által megálmodott és kiadott Székely Könyvtár sorozatban jelentek meg, a kiállítással a sorozat ötvenedik kötetének megjelenését is ünnepelték egyben.

– 2012-ben indult a könyvkiadási projekt, akkor született meg az az ötlet, hogy miért ne lehetne egy olyan könyvsorozat is, amelyben a székely magyar kultúra alapműveit gyűjtenénk össze. Száz kötetet terveztünk és most értünk a feléhez, alapművekről van szó, de szerepelnek a sorozatban kortárs szerzők is, akik majd klasszikussá válnak. Mindegyik kötethez a grafikus készített egy-egy új munkát ezeket állítottuk ki, illetve gyűjtöttük össze egyetlen kötetbe – ismertette a részleteket Lövétei Lázár László, a Hargita Kiadóhivatal igazgatója. Továbbá megköszönte Hargita Megye Tanácsának a támogatást, mondván nem sokat ér az ötlet, ha nincsen mögötte támogató. Az intézmény részéről Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntötte a résztvevőket.

– Ez a könyvsorozat azt gondolom, hogy Székelyföld egyik legnagyobb projektje, ezekben a művekben is olvashatnak az élet értelméről, arról hogy miért érdemes élni, én két okot emelnék ki: az egyik, hogy vannak jó célok, amelyeket érdemes támogatni. Nem mindig a pénz a fontos, hanem az akarat, a hozzáállás és a kaláka. A másik ok amiért érdemes élni azok, akiket szeretünk, ezek a könyvek pedig olyan írásokat tartalmaznak, amelyeket minden családnak érdemes elolvasni – fogalmazott a megyeelnök. Hozzátette szeretnék, ha minden polcon ott lennének  sorozatban szereplő könyvek, ezért aláírtak a kiadó menedzserével egy levelet, amelyet majd eljuttatnak mindenki postaládájába, hogy meggyőzhessék a könyvek megrendeléséről.

A kiállított grafikákat Szabó András muzeológus jellemezte:

– Siklódy Ferenc miniatűr metszetei megfontolt és szorgalmas grafikus munkáról tanúskodnak, műveinek stílusát nem készítési technikája hanem az adott mondanivaló határozza meg. Bár a darabok mindegyike linóleum metszet, olyanok is vannak közöttük, amelyek a legközelebbi rokon, a fametszet keménységét idézik, meg olyanok is amelyek a fotóművészetben ismert eljárás, a szolarizáció hangulatát sugallják, és olyan is amely folk dinamikája miatt kilóg a sorból, a legjelentősebbek azok a kompozíciók, amelyek alkotójuk plasztikai gondolkodásának sajátos képviselői.

– Amióta eldöntöttem, hogy grafikával fogok foglalkozni ez volt az egyik legszebb kihívás, volt idő ráhangolódni, kikísérletezni, hogy mi a jó, és az a legjobb benne, hogy szeretettel csináltam. Engem a munka örömmel töltött el, mert új területeket ismerhettem meg akaratlanul is – nyilatkozta a megnyitó után Siklódy Ferenc.

Az ünnepségen Kurkó Árpádnak, a Székely Könyvtár sorozat főtámogatójának átadták az erre az alkalomra készült díszmappát Siklódy Ferenc személyre szóló ex libriseivel.

Csíkszereda, 2016. november 17.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.