fbpx

Megvan az ifjúsági szakértő, aki Strasbourgba utazhat

A Hargita Megyéért Egyesület felhívására beérkezett pályamunkák közül a Csík Terület Ifjúsági Tanácsa (CSTIT) részéről jelentkező Ladó Tihamér Zsolté nyerte el az értékelőbizottság tetszését, így ő kísérheti el Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét a március 26-i strasbourgi konferenciára. Az ifjúsági és diákszervezetek számára kiírt pályázatban az állt, hogy e szervezetek által kijelölt szakértők jelentkezhetnek a Hargita megyei fiatalok elhelyezkedésének problémáit összegző és azokra megoldást javasló elképzeléssel, amelyet Borboly Csaba a vita résztvevői elé tárna, és a vitán részt vehetne a legjobb elképzelést bemutató ifjúsági vagy diákszervezet képviselője.

Az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusán belül működő Régiók Kamarája (Chamber of Regions) 26. ülésének témája a fiatalok foglalkoztatásának elősegítése oktatás és képzések által. A téma fontosságának és jó példáknak a bemutatására Borboly Csabát is felkérték, aki a Régiók Bizottságának tagjaként és raportőreként Az európai felsőoktatás a világban címmel készített korábban jelentést (részletek itt: http://www.borbolycsaba.ro/tevekenyseg/regiok-bizottsaga/).

Ladó Tihamér Zsolt szerint a hazai fiatalok elhelyezkedése körüli fő problémák a következők: a pályakezdő tanárok alacsony fizetése, a szakmai tapasztalat követelménye friss végzősök esetében, a partnerség hiánya szakiskolák és vállalkozások között, illetve a gyakorlati képzések kis aránya. Ezekre megoldásként javasolja, hogy a fiatal tanároknak biztosítsanak egységes bért az Európai Unióban, a vállalkozások pályázhassanak pályakezdők egy-két évi bérének a megtérítésére, továbbá uniós szinten támogassák a cégek és szakiskolák közti partnerségeket.

Csíkszereda, 2014. március 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.