fbpx

Több pénz jut idén a mintagazdaságokra és a rendezvényekre

Éves közgyűlését tartotta meg Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete március 20-án, a megyeháza márványtermében. A helyi önkormányzatok képviselői azért gyűltek össze, hogy elfogadják az egyesület tavalyi és idei költségvetését és tevékenységi tervét, valamint az idén befizetendő tagdíjak összegét.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke a közgyűlés kezdetén kiemelte a vidékfejlesztési egyesület tevékenységének fontosságát. Annak ellenére, hogy viszonylag kevés pénzt kezel az egyesület, tevékenységének komoly hatása van más terültekre is, mint például a vendéglátó-, élelmiszeriparra, a lovas sportokra, valamint a gyermekeknek szóló tevékenységekre.

– Tegnap Brassóban találkoztam a Központi Fejlesztési Régió hat megyeelnökével, a megbeszélésen kiderült, hogy a Regionális Operatív Programban a 2014–2020-as  időszakban olyan kiírások szerepelnek, amelyeket a vidékfejlesztési egyesület is támogat – mondta a megyei tanács elnöke.

Márton István  az egyesület igazgatója és Ferencz Tibor elnök tartották vezették a közgyűlést, amelyen a tavalyi és idei költségvetésre vonatkozó napirendi pontokat sorra elfogadták a jelen lévő képviselők.

 

Idén is elérhetőek a megszokott támogatások

Márton István tájékoztatta a tagokat, hogy a tavalyi költségvetésből több mint 161 ezer lej maradt meg és használható fel idén. Az egyesület pályázati kerete idén mintegy 300 ezer lej.

A programokat, rendezvényeket idén összesen 366 ezer lejjel támogatja Hargita Megye Tanácsa Vidékfejlesztési Egyesülete. A szarvasmarhát tartó gazdák rendezvényeit 159 ezer lejjel, a lovas gazdákat 42 ezer lejjel, a gyümölcsfeldolgozással foglalkozókat 50 ezer lejjel, míg a méhészeket 49 ezer lejjel támogatja az egyesület. Az előre nem látható projektekre majdnem 42 ezer lej marad az egyesület kasszájában. A fennmaradó összeg egy részét a mintagazdaságok díjazására fordítják – szavazta meg a közgyűlés. Így az eddigi 10 000 helyett összesen 13 800 lejjel díjazzák a megye különböző térségeiből a megmérettetésre jelentkező – két kategóriában: növénytermesztés és állattenyésztés – mintagazdaságot fenntartókat. Több pénz jut ugyanakkor a termék- vagy állatkiállításokat szervezők számára is, az eddigi 8000 lej helyett rendezvényenként 10 000 lejt kapnak.

Márton István a Kiskertész programról is beszámolt, mint mondta, a kezdeményezés egyre népszerűbb, éppen ezért idén is megszervezik a versenyt.

Csíkszereda, 2014. március 20.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.