fbpx

Megyeközi együttműködés a turizmus fejlesztéséért

Együttműködési pályázat a Kis-Küküllő vidéke és a Sóvidék-Hegyalja térségek fejlődéséért című projektet bonyolítja le 2015. május–szeptember között a Kis-Küküllő Balavásár–Sóvárad Egyesület és a Sóvidék-Hegyalja Helyi Akciócsoport LEADER Egyesület helyi akciócsoportja, ennek kapcsán egyeztettek Parajdon július 10-én. A megbeszélésen részt vett Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Szabó Árpád, Maros Megye Tanácsának alelnöke, Verestóy Attila szenátor, Bíró Barna Botond megyei tanácsos, a Kis-Küküllő Balavásár–Sóvárad és Sóvidék-Hegyalja LEADER-térségek polgármesterei, illetve a két kistérségi egyesülés vezetői és munkatársai. Hangsúlyozták a turizmus fontos szerepét a közép- és hosszú távú székelyföldi vidékfejlesztési stratégiákban. Verestóy Attila szenátor a franciaországi példát említette, ahol amellett, hogy fejlett az iparosodás, és magas szintű mezőgazdasági termelés létezik, a nemzeti össztermék legnagyobb hányadát a turisztikai bevételek jelentik. Borboly Csaba kiemelte, nagy szükség van a két megye, a két térség együttműködésére az infrastrukturális és regionális fejlesztésekben, hiszen ez a térség együttesen sokkal nagyobb turisztikai potenciállal rendelkezik, mint külön-külön.

A megbeszélés alkalmával szó esett a helyi mesterségek és helyi termékek fontosságáról, a meglévő turisztikai értékeink pontos felleltározásáról és a két térség szoros kapcsolattartásának és együttműködésének kiemelkedő szerepéről. A jelenlévők megegyeztek egy kölcsönös munkalátogatás megszervezésében, amelyen jó példaként a helyszínen bemutatják a két térség községeiben kivitelezés alatt lévő vagy már befejezett európai uniós vidékfejlesztési megvalósításokat.

A pályázat értéke 53 000 euró, amelyet a LEADER programban pályáztak meg. A projekt tevékenységei között szerepel tényfeltáró, problémafeltáró műhelymunka turizmusban szolgáltatók, termelők, önkormányzatok számára, ennek eredménye egy összegző dokumentum, melynek alapján elkészült egy turisztikai swot-elemzés, 15 turisztikai csomag, valamint egy adatbázis, ezek tartalmazzák a két térség értékeit, termelőinek és turisztikai szolgáltatóinak adatait. Mindezek alapjául szolgálnak a későbbi kiadványoknak.

Ugyanakkor kézműves tábort szerveznek Makfalván, amelynek tevékenysége ismerkedés a hagyományos mesterségekkel és kézműves termékekkel és ezek fontosságának tudatosítása a fiatalokban, és egyben lehetőség is ezen mesterségek elsajátításának megalapozására, hagyományos értékeink átmentése a következő generációk számára. A pályázat tevékenységeként turisztikai képzést is szerveznek, amelynek célja a turisztikai szolgáltatások minőségének javítása, továbbá kiállítások és vásárok szervezése, valamint közös kiadványok, úgymint turisztikai kalauz térképpel és turisztikai programcsomagokkal, helyi termelőket, kézműveseket bemutató prospektus.

Csíkszereda, 2015. július 12.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.