fbpx

Változhat a megyei tanácsok szerepe a települések támogatásában

Hargita Megye Tanácsa is módosító javaslatot tett a 2001/215-ös számú helyi közigazgatási törvényhez, amellyel könnyítenék a megyei tanácsok pénzleosztását a települések sürgős beruházásaira. A Romániai Megyei Tanácsok Országos Szövetsége (UNCJR) levélben kérte a megyei tanácsoktól a jogszabály egy másik módosító javaslatának véleményezését, és Hargita Megye Tanácsa válaszában a 91. cikkely (3) bekezdéséhez egy újabb pontot fogalmazott meg, a leosztások konkrétabb szabályozását célozva: a megye egyes területi-közigazgatási egységei rendkívüli sürgősségű munkálatainak finanszírozása abban az esetben, ha az illető területi-közigazgatási egység nem rendelkezik a szükséges alapokkal. („g) finanțarea unor lucrări de strictă urgență ale unor unități administrativ-teritoriale din județ, în cazul în care unitatea administrativ-teritorială în cauză nu dispune de fondurile necesare.”) A leosztások megkönnyítése rendkívül fontos a Hargita megyei településeink számára, jelenleg számos beruházás áll a szóban forgó jogszabály tágan értelmezhető megfogalmazása miatt, ezért javasolta a megyei tanács a törvény kiegészítését a helyi munkálatok kapcsán.

Az intézményhez több mint 60 kérelem érkezett a helyi önkormányzatoktól, amiből látszik, mennyire szükségük van a megyei tanács támogatására. Az év elején, a megyei költségvetés elfogadásakor elkülönítettek a tartalékalapra összesen 6 092 600 lejt, ebből Parajdnak a gyógykezelő központ befejezésére 250 000 lejt, Borszéknek a félkész gyógykezelő megóvására (az eddig elvégzett munkálatok konzerválására) 396 350 lejt és Gyergyóújfalunak a vízimalom felújítására 362 000 lejt utaltak ki.

A helyzet fontosságára való tekintettel Borboly Csaba megyeelnök az RMDSZ honatyáinak támogatását kérte a módosítások elfogadtatásában, és bízik benne, hogy a törvény módosításával a megyei költségvetésből könnyebben támogathatják majd a helyi fejlesztéseket.

Csíkszereda, 2015. július 13.

Loading

Válaszolj

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.